HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Stor hårguide: Finaste frisyrerna du enkelt kan göra själv

17 maj, 2022 
Splitbild med midsommarbord och sommarfrisyr
Festernas tid är här. Kläderna är fixade, naglarna lackade, makeupen är lagd och nu är det bara håret kvar. Här ger vi dig tips på fina festfrisyrer för kort, mellanlångt och långt hår.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Avslutningar, examensfester, midsommar, bröllop... Ja, sommaren är ofta fullspäckad med härliga tillställningar och mingel. Kläderna, skorna och accessoarerna är ofta planerade och inköpta i god tid, men ibland kan det kännas svårt att veta hur håret ska vara.

Uppsatt, utsläppt, lockigt eller bara naturligt – vilken look föredrar du? Här guidar vi till fina frisyrer för både kort och långt hår, som funkar till alla sommarens fester.

Se också: Största hårtrenderna 2022

Största hårtrenderna 2022Brand logo
Största hårtrenderna 2022

5 tips på frisyrer till kort och halvlångt hår

Volym, lockiga längder och mycket textur är bra för halvlånga och korta hår.

1. Stilig nackuppsättning

Ett halvlångt hår kan självklart sättas upp, du behöver bara förbereda det först. En enkel uppsättning som fästs i nacken ger ett stilfullt och romantiskt intryck. Här visar frisören Amalia att det inte alls behöver vara så svårt.

Gör så här: Börja med att spreja hela håret med torrschampo, det ger volym och struktur. Borsta sedan håret bakåt och fäst det i två låga svansar i nacken. Någon bena ska inte synas. Spreja textursprej i svansarna och tvinna dem var för sig och sedan om varandra, så de bilder en knut. Det ska inte bli helt perfekt. Fäst med hårnålar undertill. Dra ut lite hår både i knuten, men också längs sidorna. Avsluta med textursprej. Foto:@amaliaberglund

Annons

2. Naturlig och elegant

Ibland kan det vara skönt att inte krångla till det. Ett hår som tack vare en vacker form ger ett elegant intryck. Stilikonen och skådespelaren Alexa Chung är känd för sin längre page. En toppenfrisyr som alltid känns rätt, även till fest.

Alexa Chung
Alexa matchar håret med läppar i färg, snyggt! Foto: TT

Gör så här: Börja med att föna in volym i håret. Böj till längderna med en stor locktång så de får den form du vill. Variera med inåt och utåt för fint fall. Avsluta med textursprej.

3. Flätkrans med lockar

Halvuppsättningar funkar oavsett om du har mellanlångt eller långt hår. Frisören Sara visar här hur du enkelt kan kombinera två frisyrer, vågor med fläta. En vacker frisyr där flätkransen nästan blir som ett smycke.

Gör så här: Locka hela håret med en plattång. Lämna den längsta längden, det ger ett härliga beachlockar. Ta en slinga på en sidan, vid örat, som du delar in i två lika stora slingor. Börja med att tvinna dem runt varandra en gång. Gör likadant på andra sidan. Tvinna sedan de båda hårslingorna runt varandra så det blir en krans. Fäst med hårnålar undertill. Avsluta med textursprej. Foto: @saraonninenhairandmakeup

Annons

4. Maxad volym

Man kan tro att korta frisyrer inte går att variera, men faktum är att det visst går att ändra look. Poddaren och influencern Anitha Clemence bär upp sitt korta hår på ett snyggt sätt och när det är fest passar hon på ge frisyren lite tid.

Anitha Clemence
Anitha Clemence är supersnygg i sin korta frisyr. Foto: TT

Gör så här: Applicera in mousse i hela håret. Borsta igenom och blås håret riktigt torrt, tänk på att föna det bakåt så att du får volym. Värm hårvax i längderna och dra det igenom håret med fingerspetsarna. Sätt håret bakom öronen och platta till i nacken. Avsluta med ett hårt hårsprej som håller stråna på plats.

5. Mjuka toppar

Hollywood-skådespelaren Michelle Williams är en förebild när det gäller korta frisyrer. Ett blekt hår och en klippning som funkar bra för skandinaviska hår.

Gör så här: Föna håret framåt och dra det sedan i en djup sidbena. Använd ett mjukt hårvax som du värmer lätt mellan dina fingrar. Dra luggen framåt och till sidan, plocka fram topparna genom att dra i hårvax. Sätt håret bakom öronen och avsluta med hårsprej. Foto: @variety

Annons

5 tips på frisyrer till långt hår

Flätor, halvuppsättning och lockar – här finns något för alla hår och stilar.

1. Romantisk halvfläta

En stor trend som alltid återkommer under sommaren är flätor av olika slag. Tycker du det känns svårt att fläta själv? Satsa på halvfläta. Här visar frisören Elina hur du enkelt kombinerar lockar med en sidofläta. Håret är fixat, men utan att det känns för mycket.

Gör så här: Kamma håret i mittbena och locka hela håret. Låt lockarna svalna innan du lätt kammar eller borstar igenom det. Gör plocka ut en slinga på en sida och fläta den längs din huvudform, över mittbenan och till andra sidan. Fäst med hårsnodd. Dra ur lite hår ur flätan så den upplevs som större. Fäst några blommor eller hårsmycken vid flätans början och avsluta med att spreja hela håret. Foto: @elinas.se_

Annons

2. Trendig uppsättning med knut

En uppsättning ger direkt en festlig känsla – oavsett om det handlar om en klassisk svinrygg eller en knut mitt på hjässan. Du väljer själv om du vill ha en tajt och strikt variant, eller en slarvigare likt den frisören Sara gjort.

Gör så här: Spreja hela håret med torr hårsprej, gärna textursprej eller torrschampo. Borsta igenom håret till en hög tofs mitt på huvudet. Tvinna tofsen och gör en knut, fäst med små hårnålar allt eftersom. När du tycker knuten sitter sprejar du hela frisyren med ett hårsprej. Tänk på att frisyren inte ska bli perfekt, då får du ett mer avslappnat intryck. Foto: @saraollinenhairandmakeup

3. Stora lockar och volym i längderna

Har du tjockt och ”mycket med hår”? Känns det ibland som att håret bara ”hänger”? Då kan den här looken vara något för dig. Svenska skådespelerskan Alicia Vikander har valt att fokusera på stora lockar och volym i längderna, vilket ger en trendig känsla. Håret får en fin form utan att kännas för tråkigt.

Alicia Vikander
Alicia Vikander. Foto: TT

Gör så här: Kamma håret i mittbena. Spreja i ett värmeskyddande sprej och locka hela håret, slinga för slinga, med en stor konformad locktång. När håret svalnat borstar du igenom det med en borstborste. Värm lite hårvax i händerna och dra applicera försiktigt i längderna. Avsluta med några duschar textursprej.

Annons

4. Vackra vågor och halvuppsättning

Om du inte trivs i uppsättning är halvuppsättning ett alternativ. Håret dras från ansiktet, men längden har du kvar. Att tvätta, lägga upp i tofs eller tvinna – ja, det finns många sätt att variera sin uppsättning. Här visar frisören Hannah ett sätt där hon kombinerat vackra vågor med tvinnad slingor.

Gör så här: Börja med att locka hela håret med en plattång, lämna gärna längderna olockade. Plocka ut en slinga på en sidan av ansiktet, tvinna den läst utåt och bakåt mot bakhuvudet. Fäst med en hårnål. Gör likadant på andra sidan och låt båda slingorna gå omlott baktill. Dra fingrarna igenom och spreja med ett lätt hårsprej. Foto: @hannahlindoffbridal

5. Tofs med det lilla extra

Hästsvansen lär vara den mest populära frisyren, speciellt till vardags. Trivs du i hästsvans, passa på att göra den extra fin till fest. Frisören och makeupartisten Sara ger ett bra ett exempel på hur du kan göra.

Gör så här: Locka hårlängderna, gärna med en så stor locktång som möjligt. Samla ihop allt hår till en låg hästsvans. Fäst med en genomskinlig hårsnodd. Plocka ut en hårslinga ur svansen, gärna undertill, och göm in hårsnodden med den. Fäst med en hårnål som du liksom ”sticker in” in under svansen. Spreja hela håret med fixerande hårsprej för extra hållbarhet. Foto: @saraollinenhairandmakeup

Foto: Instagram/TT/Himla

Annons