Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Stress och depression ökar risken att utveckla cancer

10 jul, 2017 
Att stress är dåligt för hälsan vet vi vid det här laget. Men enligt forskning kan din stressnivå vara det som avgör om du får cancer eller inte.
Annons

Studier visar att personer som varit med om traumatiska händelser, som lider av posttraumatisk stress eller depression, har större risk att drabbas av vissa sorters cancer, bland annat lungcancer och bröstcancer.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Varför det är så vet ingen ännu, men ett forskarteam på Karolinska Institutet vill ta reda på det. En av dessa är Fang Fang, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och bio­statistik.

– Vi är intresserade både av frågan om allvarlig stress kan orsaka cancer och om den kan påverka prognosen för dem som drabbas, säger hon till Medicinsk Vetenskap.

Biologisk förklaring

Man kan lätt tänka sig att sambandet kan bero på att den som drabbas av stress eller depression också blir sämre på att ta hand om sig själv. Man kanske äter sämre och rör sig mindre på grund av sitt psykiska mående – två aspekter som är bevisat länkade till högre cancerrisk. Men en annan ny studie pekar på en biologisk förklaring.

Annons

– Även här såg vi att kvinnor som förlorat ett barn hade ökad risk att senare drabbas av livmoderhalscancer. Men vi såg också att dessa individer hade en ökad risk att bli infekterade av HPV-virus, som förknippas med denna typ av cancer. De hade också högre nivåer av virus i kroppen och de hade oftare den typ av virus som är kopplad till hög cancerrisk. Resultaten tyder på att dessa kvinnor har ett försämrat immunförsvar på grund av den psykologiska stress de upplevt, även om orsakssambanden inte går att slå fast enbart utifrån dessa iakttagelser, säger Fang Fang.

Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Andra studier stärker de svenska forskarnas teorier. Vid University of Texas har forskning visat att stress gör kroppen sämre på att ta hand om cancerceller.

Sammanfattat har kroppen tre sätt att kämpa mot cancer: Immunsystemet hindrar canceragenter från att invadera kroppen, vårt dna reparerar onormala celler som kan utvecklas till cancer, eller så dödar kroppens T-celler eventuella cancerceller. Alla dessa tre försvar fungerar sämre om du är stressad.

Annons

Cancern får hjälp av stress

Det är även bevisat, av en ny studie från Monash University i Australien, att stress kan göra att cancern sprider sig snabbare i kroppen. Detta genom att stresshormonet adrenalin får lymfsystemet att jobba hårdare – och cancer sprids bland annat genom lymfkärl och lymfkörtlar.

Och Dr. Barry Spiegel, en ledande forskare inom psykosomatisk medicin, kunde i en studie se att kvinnor med metastatisk bröstcancer levde längre, och deras cancerspridning saktade ner, om de gick i en terapigrupp.

Läs också: 8 tecken på att din hälsa tar skada av all stress

Stress ger troligtvis inte cancer i sig självt – men genom att försämra immunförsvaret ökar riskerna då kroppen blir sämre på att kämpa mot alla cancerogena ämnen vi utsätts för dagligen. Genom att lära oss hantera den stress vi utsätts för kan vi alltså inte bara minska risken för utbrändhet, utan också minska risken att drabbas av en sorts cancer som hade kunnat förebyggas.

Källa: KI, Illustrerad vetenskap, Psych Central Foto: IBL

Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Läs också: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons