Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Spola kaffet - om du vill hålla dig frisk!

21 feb, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rädd för influensa eller vinterkräksjuka? Då bör du hålla dig borta från jobbets kaffeautomat!

Fikarasten på jobbet kan bjuda på mer än bara kaffe och kaka. Och snabbköpets kundvagnar och korgar har ett betydligt otrevligare innehåll än de varor du stoppar ner i dem. Det visar en rapport från Dagens Nyheter, där de kartlagt de värsta bakterie- och virushärdarna i samhället.

Rekordmånga svenskar är drabbade av envisa förkylningsvirus, influsensor och magsjukor just nu – så det gäller att hålla sig borta från smittkällorna i den mån man kan. När DN tog prov på föremål och platser var det särskilt tre starka utropstecken i bacillrapporten.

Vågar du fika?

En knapptryckning på arbetets kaffemaskin kan uppenbarligen ge dig mer än en värmande kopp java. Här fanns både tarmbakterier, mögelkolonier och hudbakterier, som i sin tur bevisar att det är hög sannolikhet att elakartade virus trivs på samma ställe, skriver DN.

Annons

Ring dig sjuk!

Enligt samma artikel innehåller även våra smartphones mer än appar, mail och sms. Där växte till exempel stafylokocker, bakterier kända för att orsaka svårbehandlade infektioner och magsjuka.

Baciller åker kollektivt

Det är fler än du som håller i stängerna på bussar, t-banan och spårvagnen. Även här hittade DN spår av stafylokocker.

Övriga platser där illasinnade bakterier frodas som värst är toaletternas spolknapp, dörrhandtag och affärernas kundkorgar.

Att tvätta händerna ofta och noga är ett effektivt knep för att hålla sig frisk. Tvätta också frukten extra noga och skydda maten, är två andra enkla tips.

Boosta ditt immunförsvar!

Med bra handhygien, rätt kost och motion kommer du långt. Här har vi samlat våra smartaste knep för att hålla sjukdomarna på avstånd:

Därför ska du skippa juicen vid förkylning

Så trimmar du ditt immunförsvar i vinter!

Mineralet som sinkar snuva & stoppar depp!

Förkyld? Här är bästa huskurerna!

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

”Vilken mat kan stärka mitt immunförsvar?”

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

 

 

Annons