Snabb ökning av hudcancer i Sverige oroar

kvinna som bränt sig

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Allt fler svenskar får hudcancer – och malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, är den cancerform som ökar mest i Sverige. Varje år drabbas 40 000 svenskar och 500 personer dör av sjukdomen, visar en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Under 1990-talet såg man en stabilisering av antalet hudcancerfall, men därefter har siffran ökat bland både kvinnor och män. Man ser även en ökad dödlighet, något som oroar Strålsäkerhetsmyndigheten.

5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer

– Ökningen av hudcancer beror på våra solvanor. Det är fortfarande alltför eftersträvansvärt att vara solbrun, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är så många som 80 procent av svenskarna medvetna om riskerna med solning – men det är fortfarande många som inte skyddar sig tillräckligt.

– Det kan vara svårt att ta till sig riskerna med UV-strålning eftersom det också finns positiva hälsoeffekter. Men tyvärr dominerar de negativa hälsoeffekterna över de positiva säger, säger Ulf Wester, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Redaktionens tips
Dela på: