Så länge ska du basta för att få ett friskare hjärta

Personer som bastar ofta – helst flera gånger i veckan – sänker risken att drabbas av hjärtproblem och att dö i förtid. Det visar en ny studie från bastuälskande Finland, där bastubad anses vara avkopplande och hälsosamt.

Studien, som utfördes vid Östra Finlands universitet, följde drygt 2 300 personer under 21 år.

Resultaten visar att de som bastar två-tre gånger i veckan sänker risken att drabbas av plötslig hjärtdöd med 22 procent, jämfört med de som bastar en gång i veckan. Personer som bastar i princip varje dag sänker risken med hela 67 procent.

Även risken att dö av andra orsaker än hjärtproblem minskar om du bastar. Två till tre bastutillfällen varje vecka sänker dödsrisken med 24 procent.

Läs mer: ”Blir träningsvärken värre av bastun?”

Antalet minuter som tillbringas i bastun spelar också roll. För att få bäst skydd mot hjärtsjukdomar bör du svettas i minst 20 minuter.

Forskarna är inte säkra på anledningen till denna hälsoeffekt, utan menar att det krävs vidare studier. Säkert är i alla fall att bastubad ökar blodcirkulationen och höjer pulsen på samma sätt som vid fysisk träning.

 

LÄS MER:

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen” – en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!

Läs mer: Lev längre med rätt mat

 

Knepen som gör dig 10 år yngre

Stanna tiden – och få klockorna att gå baklänges. Med MåBra:s smarta knep kan du sänka din biologiska ålder med upp till tio år!

Läs mer: Knepen som gör dig 10 år yngre

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning