Studie: Paracetamol kan störa hjärnans utveckling och funktion

paracetamol finns i vanliga värktabletter

Paracetamol är ett av de vanligaste smärtstillande och febernedsättande läkemedel som vi använder idag. Bland annat på grund av få kända biverkningar. Det finns till exempel i vanliga Alvedon och Panodil.

Studier har tidigare visat att paracetamol kan påverka inlärning och minne. 2014 gjorde Uppsala universitet en studie på möss som bland annat visade att mössen som fått paracetamol hade svårare att lära sig nya saker.

Se även: 5 saker läkare gör när de har ont i huvudet

1:05

Efter reklamen: 5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

(1:05)

Ny studie: Paracetamol ledde till försämrad hjärnfunktion

Nu har ytterligare en studie gjorts på möss vid Uppsala Universitet. Tio dagar gamla möss fick paracetamol och det ledde till försämrade hjärnfunktioner, enligt Upsala nya tidning.

Man såg att läkemedlet kunde påverka hjärnans utveckling. De negativa effekterna kom även efter lägre doser och enligt studien fanns de kvar långt efter att mössen fått i sig läkemedlet.

Pollenvaccin i tablettform kan hjälpa allergiker: ”Att föredra”

Paracetamol kan idag tas under graviditet

Paracetamol är ett läkemedel som man idag inte avråds att ta om man är gravid eller ammar, och som även ges till små barn. Forskarna säger till Upsala nya tidning att man inte ser anledning att avråda från det framöver:

– Det här är den smärtlindring som finns för gravida och vi kan inte ta bort den. Rådet är redan att paracetamol ska tas med stor försiktighet under graviditeten, säger Robert Fredriksson, en av studiens författare, som är professor i farmakologi vid Uppsala universitet.

Däremot hoppas forskarna att man genom studien kan finna ett sätt att undvika riskerna med läkemedlet.

Det ska du tänka på när du använder paracetamol

Paracetamol är receptfritt men kan fås på recept om man behöver äta det under en längre tid. Det bör bara användas vid behov och i den dos som läkaren ordinerat.

Att ta för höga doser av paracetamol kan, enligt 1177 Vårdguiden, ge allvarliga skador i levern. Man bör undvika att dricka alkohol i samband med att man tar paracetamol då levern annars kan påverkas.

Paracetamol kan finnas både i receptbelagda och receptfria läkemedel. Äter du läkemedel så ha koll på vad de innehåller så du inte överdoserar av misstag.

Är man gravid eller ammar kan man enligt 1177 Vårdguiden använda paracetamol.

8 (nya) riskfaktorer som kan leda till demens

Några av de läkemedel som innehåller paracetamol

 • Alvedon
 • Oparap
 • Pamol
 • Panodil
 • Paracetamol
 • Paracut
 • Parapo
 • Pinex
 • Altermol
 • Citodon
 • Panocod

Källa: Upsala nya tidning, 1177 Vårdguiden Foto: TT

Redaktionens tips
10 orsaker till att det kan vara svårt att få ner högt blodtryck
Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin
Guide: Hormonerna som kan hjälpa i klimakteriet