Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Pollenvaccin i tablettform kan hjälpa allergiker

11 apr, 2022 
Kvinna nyser och tar medicin
Vaccintabletter kan bli ett efterlängtat alternativ till vaccinsprutor vid allvarlig pollenallergi. Den nya behandlingsformen spås bli både mer effektiv och användarvänlig än den nuvarande behandlingen med sprutor.
Annons

Pollensäsongen är igång och för en del innebär det besvär som påverkar livskvaliteten under flera månader. Idag erbjuds främst en vaccinbehandling med sprutor för de med allvarliga allergiproblem. Behandlingen tar upp till fem år och sker på allergimottagning/vårdcentral/sjukhus. Nu presenteras dock ett nytt alternativ för allergiker: Ett pollenvaccin i tablettform, berättar Sveriges Radio P4 i ett inslag.

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

"Tabletterna är att fördra"

Astrid Mäkitalo är ordförande för Astma- och allergiföreningen i Uppsala och Knivsta. Hon berättar att möjligheten att få pollenvaccin kan se olika ut beroende på var man bor, men hoppas på att vaccintabletterna kommer öka tillgängligheten. I dagsläget erbjuds långt ifrån alla vaccin mot sin pollenallergi.

Annons

— Tabletterna kan bli ett alternativ till dagens dyra sprutor. Istället för den långvariga behandlingen har man har kommit med andra metoder. Det är jättestora förändringar på gång, säger hon till Sveriges Radio P4.

Behandlingen med sprutor är både kostsam och tidskrävande, vilket gör vaccintabletterna efterlängtade.

— Tabletterna är att föredra då en del är spruträdda och tycker det är jobbigt. Man har förbättrat och det känns jättebra.

Behandlingen med tabletter sker initialt på allergimottagning och vid positivt resultat fortsätter man behandlingen hemma. Tabletterna tas sedan varje dag under tre års tid för att få en effekt som finns kvar även efter det att man har slutat.

Så funkar Allergen immunterapi

Vid svår och återkommande allergi mot gräs, lövträd, hund, katt, bi, geting, kvalster och pälsdjur kan erbjudas allergivaccin. Då får man en spruta i veckan under sju till femton veckor. Därefter får man en spruta ungefär varannan månad under tre till fem år. I regel får man därefter mycket mindre allergibesvär, både under själva behandling och många år efteråt.

Källa: 1177

Källa: Sveriges Radio P4, 1177

Foto: TT

Annons