Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

5 saker som vården upptäckt sedan covid-19 kom till Sverige

03 nov, 2020 
AvJonna Wennerberg
Sjukhus under corona
Sedan covid-19 kom till Sverige i våras har vården hunnit göra en del upptäckter. — Vi har definitivt blivit bättre, säger professorn och överläkaren Magnus Gisslén.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Det har gått en tid sedan de första svåra fallen av covid-19 dök upp i Sverige. Och mycket har hänt på de svenska sjukhusen sedan dess. När de första patienterna med svåra symptom kom saknades både kunskap och erfarenhet om vilka behandlingsmetoder som fungerade och inte.

Fem upptäckter som vården gjort

Professorn och överläkaren vid Sahlgrenska universitetssjukhuset Magnus Gisslén lyfter fyra upptäckter som gjorts och som är särskilt viktiga i behandlingen av viruset.

I våras användes malariamedicinen Klorokin som hade visat lovande resultat i en labbstudie på patienter. Men det visade sig senare att det var verkningslöst och i värsta fall kunde det vara direkt skadligt för patienten kunde få akuta hjärtproblem som följd.

Något de upptäckte tidigt var att covid-19 ökade risken för blodproppar. På grund av detta så får nästan alla patienter som är smittade av coronaviruset blodförtunnande medicin idag.

Annons

– En kraftig propp är ju förenat med livsfara så där har vi definitivt både kortat vårdtiderna men också räddat liv, berättar Magnus Gisslén.

En annan upptäckt vården gjort är användandet av kortison och kunskapen om när den bör sättas in. Och det gör en avgörande skillnad. Kortison har en bevisad effekt när det används på patienter som drabbats av en kraftig inflammation, vilket ofta sker långt in i sjukdomsförloppet.

– Då vet vi att överlevnaden kan förbättras, men om man ger det för tidigt kan det tvärtom ha en negativ effekt.

Något som vården också upptäckt är att patienternas syresättning kan förbättras om de placeras på mage och vårdas i så kallat bukläge.

– Det har förhindrat att en del patienter behöver läggas i intensivvård men även förbättrat vården för dem som ligger i respirator, säger Magnus Gisslén.

Dessutom har de upptäckt att användandet av antivirala läkemedel och i synnerhet Remdesivir. Det ges i dag i droppform och har visat sig kunna trycka tillbaka viruset och därmed korta ner sjukhusvistelserna samt belastningen på sjukhusen.

Annons

Framtidens läkemedel

Just nu pågår dessutom en hel del studier på läkemedel som tros kunna förbättra vården ytterligare. Bland annat handlar det om antivirala läkemedel i tablettform. Om de fungerar skulle de kunna ges till patienter redan innan de behöver söka vård på sjukhus.

Dessutom studeras så kallande monoklonala antikroppar, det vill säga konstgjorda antikroppar som ska kunna ges direkt till sjuka patienter.

– Det ser lovande ut hittills men vi har inte resultaten på om det kommer att fungera ännu.

Foto: TT, Källa: SVT

LÄS MER

Steffo Törnquist och Jenny Alversjö sjuka i corona: "Åkte på en coronasmäll"

Så kan en enda hostning avslöja om du har covid-19

4 saker som ökar risken att du blir svårt sjuk i corona

Annons