Experten: Lindra din oroliga mage – utan mediciner

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Magen är central för vårt välbefinnande – det vet alla som haft halsbränna, diarré, gaser och knip. För när magen krånglar ställs livet på ända. Men det är långt ifrån alltid man får en förklaring till varför magen eller tarmen inte fungerar som den ska.

– När en person har besvärliga magsymtom som man inte kan se eller mäta vid provtagningar brukar man säga att den har en funktionell magtarmsjukdom. Hit hör till exempel IBS och dyspepsi (magkatarr), säger säger Kerstin Stake-Nilsson, doktor i medicinsk vårdvetenskap vid högskolan i Gävle.

Dessa skiljer sig från till exempel glutenintolerans och magsår, där man tydligt ser förändringar i tunntarmen eller hittar bakterier i magsäcken.

Hjälp mot magbesvär

Men även om man inte ser sjukdomen betyder det inte att den inte finns.

– Symtomen kan vara nog så besvärliga och det finns hjälp att få, säger Kerstin Stake-Nilsson.

Hon har särskilt tittat på hur man kan lindra sina besvär med egenvård som receptfria läkemedel och huskurer.

– Vid till exempel magkatarr utan bakomliggande sjukdom kan det för vissa hjälpa med något så enkelt som bikarbonat eller lite mjölk.

Fil, bananer och smör i kaffet (!) är andra huskurer som kan lindra, visar hennes forskning. Förklaringen till att de faktiskt funkar är att de neutraliserar saltsyraproduktionen i magsäcken eller får magsäckstömningen att gå långsammare.

När det gäller IBS provar många att plocka bort vissa livsmedel, till exempel de som innehåller laktos eller gluten.

– Det är inte farligt att testa, om man uteslutit att symtomen beror på något annat än IBS. Men det är oftast onödigt och krångligt. Det finns ingen forskning som visar att en viss kosthållning är bättre än någon annan vid funktionella magtarmbesvär, säger Kerstin Stake-Nilsson.

Kvinnor drabbas oftare

Dessutom kan det magen reagerar på ändras över tid. Man kan reagera på lök under en period i livet, men tåla det några år senare.

– Det är vanligt att besvär med mage och tarm lugnar ner sig när man blir äldre. Det kan vara en tröst att veta.

Det är ingen hemlighet att kvinnor drabbas mycket oftare än män. Men problemen drabbar också personer med höga krav och stort kontrollbehov oftare, vilket kan förklara varför till exempel kognitiv beteendeterapi, hypnos och avslappning brukar hjälpa mot funktionella magtarm-besvär. Det fina med den här typen av egenvård är att alla kan prova den eftersom den inte har några biverkningar. Men det gäller att vara envis.

– Det räcker inte att prova till exempel avslappning i två veckor och sedan ge upp för att det inte hjälper. Ge det helst i tre, fyra månader. Det är viktigt att ha tålamod när man provar olika metoder.

Då ska du alltid gå till doktorn!

Problem med magen är vanliga, och oftast ofarliga, men det finns vissa symtom man inte ska igonera. Får du något av följande ska du alltid söka hjälp:

  • Om du dina symtom från mage eller tarm börjar efter att du har fyllt 50.
  • Om du går ner i vikt utan orsak.
  • Om du har blod i avföringen.
  • Om du tappar aptiten.
  • Om du får svårt att svälja.
  • Om dina toalettvanor plötsligt ändras och blir oregelbundna. Det kan vara att du går på toaletten oftare, eller mer sällan, än tidigare eller att din avföring plötsligt går från hård till lös eller tvärtom.

Foto: TT

Här är de 9 vanligaste mag-tarmsjukdomarna

Läs mer:

Så bajsar tarmexperterna! Sno knepen för en friskare mage

Nya rön: Kaffedrickare har friskare tarmar

Ny studie: Dålig tarmflora kan ligga bakom dina sömnproblem

Redaktionens tips
Dela på: