Forskning: 5 vanliga myter om cancer

cancersjuk kvinna i turban får en kram av väninna
Det här är täta bröst
1:21

Efter reklamen: Det här är täta bröst

(1:21)

Slå på ljud

Att få en cancerdiagnos ställer livet på ända. Det är inte ovanligt att man tänker att man kanske sluppit sin sjukdom om man bara ätit mindre socker eller solat mindre. Men cancer är inte bara en, utan cirka 200 olika, sjukdomar.

De har en sak gemensamt: någonstans i kroppen har celler börjat dela sig och växa okontrollerat. Trots det ser cancersjukdomar väldigt olika ut. Ändå tenderar vi att dra dem alla över en kam och tänka att de alla är en en dödsdom. Vilket är fel.

Här är de vanligaste missuppfattningarna om cancer

1. Cancer är en dödsdom

Nej. Prognosen för i stort sett alla cancerformer har blivit bättre, tack vare nya behandlingar. När det gäller till exempel spritt malignt melanom och avancerad lungcancer ansågs de tidigare som hopplösa att behandla. Men det är de inte längre. Om några decennier kan cancer vara som vilken kronisk, behandlingsbar sjukdom som helst.

Eva fick aggressiv cancer: Jag har överlevt min dödsdom med flera år

2. Cancer är ärftligt

Ja, men bara till viss del. Långt ifrån all cancer är ärftlig. Vissa forskare tror att runt 30 procent av cancerfallen beror på någon slags ärftlig benägenhet. Andra menar att endast 3 till 10 procent av all cancer ärvs från muterade gener från våra föräldrar. Det finns också forskning som visar att nära två tredjedelar av de mutationer som leder till cancer faktiskt uppstår av en slump.

3. Det finns ingen bot mot cancer

Jo, vissa cancerformer kan botas. I dag blir drygt 65 procent av alla patienter botade, men siffran varierar mycket mellan olika cancersjukdomar. När det gäller cancer i sköldkörtel och testikel botas i dag runt 60 procent av de drabbade. 50 procent av dem som får cancer i bröst, prostata och urinblåsa blir botade, visar forskning. Och vi skulle faktiskt kunna utrota livmoderhalscancer redan nu. Cancern orsakas i de allra flesta fall av HPV-virus som det finns effektivt vaccin emot.

Immunterapi ger nytt hopp vid obotlig cancer

4. Man får alltid återfall

Nej. Det beror helt på vilken typ av cancer det rör sig om. Vissa cancrar har en hög återfallsrisk, andra inte. Ju tidigare en cancer upptäcks desto bättre chans har patienten.

5. Cancer smittar

Nej. Själva cancercellerna kan inte föras över till en annan människa. Däremot kan vi smitta varann med exempelvis virus, som i sig kan öka risken för cancer. Det gäller bland annat HPV-viruset som smittar vid sex.

Källor: Cancerfonden.se, Medical News Today mfl

Foto: TT

Utvald läsning