Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Studie: Kvinna kan ha botats från hiv – av sitt eget immunförsvar

18 nov, 2021 
Blodprov för test av hiv.
I en ny studie beskrivs en kvinna som kan ha blivit botad från hiv av sitt eget immunförsvar. Det blir det andra fallet i världen då detta händer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 kändisar som lever med kroniska sjukdomarBrand logo
8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

Det var år 2013 som den nu 30-åriga kvinnan diagnostiserades med hiv och nu åtta år senare syns inget spår av en aktiv infektion i hennes kropp. Det framgår av en studie som publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Forskarna vet ännu inte helt hur det här har gått till. Men teorin är att hennes immunförsvar lyckades oskadliggöra viruset på egen hand. Hon har nämligen inte använt några bromsmediciner, förutom under en graviditet 2019. Inte heller har hon genomgått någon stamcellstransplantation, vilket forskare tidigare lyckats bota två patienter med hjälp av.

Tillhör en grupp med extra starkt immunförsvar

Enligt forskarna bakom studien har omkring 0,5 procent av alla hiv-patienter ett slags extra starkt immunförsvar som kan hålla viruset på låga nivåer utan bromsmediciner. Forskarna har länge följt patienter som har ett sådant extra starkt immunförsvar och har undersökt kvinnan sedan 2017.

Annons

Men att immunförsvaret slår ut viruset helt har bara dokumenterats en gång tidigare då en annan kvinna i likhet med denna lyckades med just det. Det uppdagades av samma forskargrupp och den studien publicerades i Nature 2020.

"Njuter av att vara frisk"

Till NBC News skriver den nu aktuella kvinnan själv att hon försöker leva sitt liv som vanligt och vill förbli anonym på grund av stigmatiseringen kring hiv.

– Jag njuter av att vara frisk. Min familj är frisk. Jag behöver inte ta några mediciner och jag lever som om inget har hänt. Bara det är ett privilegium.

Stärker hoppet om ett botemedel i framtiden

Viruset går fortfarande att skåda i en del av kvinnans celler. Men forskarna har bara lyckats hitta defekta varianter av viruset som inte utgör någon skada eller riskerar att dela sig.

Det här väcker hopp om att nuvarande ansträngningar för att hitta ett botemedel mot hiv faktiskt kan komma att leda fram till att ett botemedel blir verklighet i framtiden. Forskare försöker nu att förstå mekanismerna bakom de här kvinnornas tillfrisknande som en del i detta.

Källa: NBC News, Annals of Internal Medicine, Nature

Foto: TT

Annons