Tobias Karlsson om ångesten vid hiv-beskedet: "Visste inte att man kan bli smittfri"

05 mar, 2020 
Tobias Karlsson.
Tobias Karlsson fick veta att han var hiv-positiv för över tre år sedan. Men det tog nästan 2,5 år innan han vågade berätta för sina föräldrar. Här berättar han om deras starka reaktion.
Annons

Proffsdansaren Tobias Karlsson har blivit en väldigt folkkär person, inte minst efter sin tid som dansare i tv-programmet Let’s dance, där han bland annat dansat tillsammans med Magdalena Forsberg och Agneta Sjödin.

Men att som ung kille hålla på med dans kan vara en helt annan femma än för en ung tjej, något Tobias blivit varse genom åratal av mobbning i ungdomen, vilket han skrivit om i boken ”Inte alltid en dans på rosor”. Och som homosexuell, manlig dansare är fördomarna man kan mötas av många, och dansen har alltid varit en tillflykt för Tobias. Sen, för tre år sedan, hände något som skulle tvinga honom att ”komma ut” igen.

– Då började jag känna att det var någonting fel på min kropp, den svarade inte som den brukade göra. Jag hade konstiga svettningar på nätterna, berättar Tobias i ett klipp från Malou efter tio i tv4.

Tobias tog inte känslan på allvar utan tänkte som det flesta hade gjort: ”Det här är ingenting att bry sig om” och trodde att det var en förkylning på gång. Till sist tog han sig till Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm för att ta lite tester, en dag han minns väl. Det var direkt efter Pride-veckan i Stockholm och han småpratade glatt med sköterskan om Let’s dance och annat.

Annons

– När de tagit snabbtestet för hiv säger de plötsligt ”det här ser inte bra ut”.

Det mörknar för Tobias, som vid den här tidpunkten inte vet så mycket om viruset och vad det skulle innebära för honom att vara smittad.

– Trots att jag har haft hiv-ångest i hela mitt liv så visste jag inte riktigt vad det betydde.

Stöd av vännerna

Efter beskedet följer tre dagar av djup ångest för Tobias Karlsson, som sitter hemma och tänker tankar som ”Kommer jag någonsin kunna ha sex igen”, ”kommer mina vänner älska mig”, ”måste jag komma ut igen för mamma och pappa”.

– Det var som att jag var inne i den här garderoben igen. Jag visste inte då att om man tar ETT litet piller varje dag idag, så blir man friskförklarad som hiv-person. Och man är totalt smittfri – inte ens genom oskyddat samlag kan man smitta idag om man äter sina mediciner.

Egentligen har det här beskedet inte påverkat Tobias liv över huvud taget säger han. Stigmat kring sjukdomen är däremot fortfarande väldigt stort, både i världen och i Sverige. Och det fick även Tobias uppleva när han började berätta för människor i sin närhet. Bland annat fick han frågan ”Hur länge har du kvar att leva” av en vän.

Annons

– Så länge jag tar mina mediciner så kommer jag leva lika länge som alla andra.

Dagen när han fått beskedet skulle han göra ett poddavsnitt med kollegan och nära vännen Gabriel Forss till podden ”I säng med Gabriel och Tobias”, och det blev väldigt naturligt att Gabriel skulle bli den första att få veta.

– Han sa ”Jag kommer att stå där med dig resten av livet, när du berättar för sina föräldrar, och när du än behöver mig”. Att ha en sån vän är fantastiskt, säger Tobias.

Tog över två år att berätta för föräldrarna

När det gällde att berätta för föräldrarna säger Tobias att det inte finns ett rätt ögonblick att göra det.

– Jag gav först mig själv ett år att bevisa för mig själv och alla andra att jag mådde bra, så att jag kunde bevisa att jag kan må bra, och fortfarande vara samma person. Men det tog över två år innan jag berättade för mamma och pappa.

– Det gick inte att få ut orden ”Jag har hiv” de orden är så laddade. Särskilt som min mamma inte tog beskedet om min sexualitet så bra för 20 år sedan, det tog ett tag innan hela familjen accepterat det. Så jag var rädd att mista dem.

Annons

När han väl tog mod till sig att berätta, och sa de laddade orden, så blixtrade alla möjliga katastroftankar förbi. Men efter några sekunder kommer reaktionen.

– Både pappa och mamma tar mina händer och klämmer så hårt och säger ”det finns ingenting du kan göra eller vara som kan få oss att sluta älska dig”.

Tobias är tårögd när han berättar om tacksamheten han kände för sina föräldrar i det ögonblicket.

– De är mina största hjältar.

Se hela klippet från Malou efter tio här:

Källa: Tv4 Foto: TT

Läs mer:

Svensk kampanj ska dra in pengar till hiv-forskning

Tobias Karlsson: Jag blev starkare av mobbningen

 

Annons