Jobbvanan som kan skada ditt hjärta

Tillbringar du långa och stressiga dagar på jobbet, med mycket övertid? Det ökar din risk att drabbas av stroke, visar en ny forskningsrapport från  University College London.

– Att jobba långa arbetsdagar är kopplat till en tydligt ökad risk för stroke och kanske även kranskärlssjukdomar, säger huvudforskaren Mika Kivimaki.

Personer som jobbar 55 timmar per vecka eller mer ökar sin risk att drabbas av en stroke med 33 procent, jämfört med de som arbetar 35 till 40 timmar i veckan, visar studien.

Läs mer: Så minskar du risken att drabbas av stroke

Men även färre övertidstimmar än så höjer risken. Att jobba 41 till 48 timmar i veckans visade sig öka risken med 10 procent, medan personer som jobbade 49 till 54 timmar i veckan löpte 27 procents högre risk.

Läs mer: Så sänker du ditt blodtryck – med rätt kost

Förutom att dra ner på arbetstimmarna kan fysisk träning, en nyttig kost, måttlig alkoholkonsumtion och goda sömnvanor sänka risken att drabbas av en stroke. Att undvika rökning är också en viktig komponent, då rökning har visat sig öka strokerisken med 50 procent.

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand. Här är bästa metoderna!

Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.

Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

Så ska du leva för att få ett friskare hjärta

Med hjälp av hälsosamma vanor kan du hålla hjärtat friskt.

Vill du undvika hjärtproblem? Halvera risken att drabbas av hjärtsvikt med hjälp av de här sunda vanorna!

Läs mer: Så ska du leva för att få ett friskare hjärta

Utvald läsning