"Jag är alltid förkyld - hur skyddar jag mig?"

förkylning

Så här i förkylningstider har denna fråga kommit in till vår MåBra-doktor Gunilla Hasselgren:

Fråga:
Jag är en kvinna på 56 år som har ett ganska högt tempo i livet. Har ett krävande jobb med mycket stress periodvis. Har dessutom barnbarn som jag hjälper till med rätt ofta. Från att ha varit förskonad från sjukdomar och förkylningar har jag de senaste två åren märkt att jag blivit förkyld flera gånger under vinterhalvåret. När jag väl blivit frisk dröjer det inte länge innan nästa förkylning kommer. Jag håller mig i form och äter bra mat. Har jag fått ett sämre immunförsvar på grund av tempot? Hur kan jag skydda mig? Hjälper det att ta vitaminer?

/Mormor

Svar:
Vissa säsonger klarar man sig riktigt bra från snuva, hosta och feber, andra vintrar är jättejobbiga med ständiga förkylningar och trötthet. Att man klarar sig ibland har förmodligen att göra med vilken bas man har att stå på – att grundkonditionen är bra och att man äter sunt. Vi vet i dag att motion i alla former hjälper immunsystemet och gör att man håller sig friskare inte bara vad gäller infektioner. Äter man dessutom varierat med mycket frukt och grönsaker behöver man knappast fylla på med extra vitaminer.

Mycket stress, som du säger att du tidvis lever med, kräver också stort utrymme för återhämtning. Man glömmer gärna bort det, eller tror att man är duktig eller mer effektiv om man hoppar över vilan. Och vilan behöver faktiskt inte innebära att man lägger sig med en filt i tv-soffan, utan kan betyda att man till exempel har en helt obokad dag till eget förfogande i almanackan.

Visst är det fantastiskt roligt med barnbarn, men de virus de infekteras med i förskoleåldern är nog tyvärr virus som nu även ”drabbar” dig. De flesta far- och morföräldrar kan vittna om besvärliga vintrar när barnbarnen var små.

Jag tror inte att du har fått ett sämre immunförsvar. Dina förkylningar vittnar snarare om att det fungerar väl och jobbar hårt mot alla virus och bakterier du stöter på. Tänk på hur vi gjorde förra året under hotet om svininfluensan: Vi tvättade händerna och spritade oss som aldrig förr. Och förkylningarna och magsjukorna blev färre eller åtminstone lindrigare.

På apoteken och i hälsokostbutikerna finns naturläkemedel som lindrar och förkortar förkylningstiden, du kan absolut prova dem.

Unna dig också lite egentid för avkoppling. Jag lovar att det hjälper dig på fler sätt än mot förkylning!

/Gunilla

Läs mer:
Träning och c-vitamin bra mot förkylning
Undvik förkylningen med smartaste maten!
Bästa sätten att bli av med vinterförkylningen