Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Bästa genvägen till starkare immunförsvar!

19 dec, 2023 
Cecilia Hahne Hilgers
Bente Klarlund Pedersen och en kvinna med boxningshandskar.
Ta hand om ditt immunsystem, så tar det hand om dig. Att röra på sig, skratta ofta och umgås med familj är viktigare än att vitaminboosta. Det säger danska forskaren Bente Klarlund Pedersen.
Annons

Vita blodkroppar, T-celler, mördarceller och makrofager. Vårt immunsystem är en komplicerad historia. Men när det gäller hur du ska leva för att det ska kunna hjälpa dig så mycket som möjligt är det inga konstigheter. En balanserad livsstil ger ett balanserat immunsystem och det i sin tur tar hand om både kropp och knopp. Faktum är att ditt immunförsvar spelar större roll än du kanske tror, såväl vid fysisk som psykisk hälsa.

– Det är involverat i de flesta sjukdomar, från hjärt-kärlsjukdomar och cancer till typ 2-diabetes, depression och Alzheimer, säger Bente Klarlund Pedersen, överläkare och professor vid Rikshospitalet i Köpenhamn, som forskat om just immunförsvaret i många år.

5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

En balanserad livsstil påverkar

I sin nya bok Immunförsvaret, din hälsas bästa vän förklarar hon hur det fungerar ner på cellnivå och hur du kan hjälpa systemet på traven genom en sund och balanserad livsstil. Vissa saker har mer effekt, andra mindre.

Annons

– Den största missuppfattningen är hur du kan boosta ditt immunsystem med vitaminer. Som att äta C-vitamin vid förkylning. Forskningen visar inga sådana effekter och äter du en varierad kost får du i dig allt du behöver.

"Du kan inte äta dig till ett bättre immunförsvar, däremot kan du äta dig till ett dåligt"

Däremot hjälper sömn, träning, kalla bad, att umgås med nära och kära och att ha en positiv syn på livet. Ju mer Bente Klarlund Pedersen forskat om immunsystemet ju mer har hon fått en holistisk syn på hälsan.

– För många är en hälsosam livsstil lika med dieter och näring. Men du kan inte äta dig till ett bättre immunförsvar, däremot kan du äta dig till ett dåligt genom för mycket mat och för lite motion. Allt handlar om balans.

Hur vet du då om du har balans eller inte i ditt immunförsvar? Några tecken på obalans är om du ofta blir sjuk eller har svårt att återhämta dig efter en infektion.

Coronaviruset är ett exempel på hur ditt immunsystem kan arbeta för dig, eller emot dig.

Annons

– Där var det inte själva viruset som dödade, utan det egna immunsystemet. En del blev ju väldigt sjuka, medan andra knappt alls. Där såg vi en stor skillnad när det gällde övervikt, motion och rökning, säger Bente.

När immunsystem överreagerar frisätts en stor mängd cytokiner. Proteiner som hjälper till att reglera immunsystemets svar på infektioner och inflammationer. Vid en cytokinstorm blir det en överproduktion av cytokiner, vilket kan leda till en överdriven immunreaktion som skadar kroppens egna celler och organ.

– Kronisk inflammation ar en allvarlig riskfaktor for cytokinstorm och det betyder att man kan förebygga allvarlig covid 19-infektion genom att till exempel sluta röka och motionera, säger Bente Klarlund Pedersen.

Boken Immunförsvaret din hälsas bästa vän.
Bente Klarlund Pedersen är aktuell med boken Immunförsvaret – din hälsas bästa vän (Ordalaget bokförlag).

Träning är bra – mobiliserar mördarceller

Varje gång du rör dig mobiliserar du dina naturliga mördarceller. De marker om en annan cell är infekterad med virus och tar kål på den. Just mördarcellerna är Bentes absoluta favoritceller.

Annons

– De är extremt känsliga för träning. Varje gång du promenerar eller cyklar rekryterar du naturliga mördarceller till blodet. De är en del av vår första försvarslinje och extremt viktiga.

Det är också av största vikt att ta hand om sin mentala hälsa. Vid depression fungerar till exempel inte ditt immunsystem som det ska och nyare forskning visar till och med att djup sorg kan orsaka en lokal cytokinstorm i hjärtat som ger ärrbildning.

– Det kallas Broken Heart Syndrome. Självklart kommer vi alla att uppleva sorg i livet, men då är det viktigt att vara medveten om hur det kan påverka din hälsa och ta stöd utifrån, säger Bente Klarlund Pedersen.

Immunförsvaret – så funkar det

Vi skyddas av ett avancerat system av organ, celler och proteiner. Förenklat kan man säga att immunförsvaret angriper främmande ämnen på fyra olika sätt:

1. Försvar med hjälp av inflammation, där kroppen hanterar angreppet med exempelvis en infektion. Som vid influensa eller en sticka i fingret.

2. Försvar med hjälp av antikroppar. Antikroppar är proteiner som bildas av vita blodkroppar, så kallade b-celler. Proteinet bekämpar inkräktaren och i vissa fall kan du bli immun mot angriparen.

3. Försvar med hjälp av mördarceller. I gruppen t-celler, som också är vita blodkroppar, ingår mördarcellerna. De samverkar med andra celler för att snabbt känna igen och reagera på främmande ämnen. De dödar hotet genom att injicera gift och kan till och med döda cancerceller.

4. Försvar med hjälp av storätande celler. Storätande celler kallas också mikrofager och är även de vita blodkroppar. De kan inte lagra information om inkräktare som andra celler, men förgör dem genom att helt enkelt äta upp dem.

Källa: 1177

Annons

Promenerar och umgås med barnbarnen

Och den danska forskaren lever som hon lär. Trots sitt fullspäckade schema tar hon en timmes promenad varje dag och onsdagar är dedikerade till barn och barnbarn.

– Jag bokar in dem i kalendern! Att bry sig om och umgås med andra är ett bra recept mot mental ohälsa, säger Bente.

Det finns alltså mycket vi kan göra själva for att starka vart inre försvar. Men det gäller också att inte lägga så stort fokus på ett superhälsosamt leverne att det i sig skapar stress.

– Det gäller att stärka ditt immunförsvar, inte att bli immun mot livet.

8 tips för ett bra immunförsvar

1. Sov gott

Helst 7,5 timmar per natt. För lite sömn försämrar kroppens förmåga att bekämpa infektioner.

2.Träna din hjärna

Håll dig mentalt aktiv. Spela schack, las en spännande bok eller lös korsord.

3. Motionera mera

Nar du tränar stimuleras de viktiga mördarcellerna, som är viktiga för immunsystemet.

4. Testa ett vinterbad

Köldchocken ökar de naturliga mördarcellerna i kroppen.

5. Ring en kompis

Att umgås med familj och vänner är bra för både kropp och själ.

6. Tänk positivt

Forskning visar att optimister lever längre än pessimister. Så oroa dig inte i onödan.

7. Varva ner

Långvarig stress tär på immunsystemet och kan skapa inflammation och immunbrist i kroppen.

8. Undvik rökning, alkohol och skräpmat

Foto: TT, Ricky Molloy

Annons