Hur skriver man upp sig på reservlista för vaccin mot covid-19?

förberedandet av coronavaccin

Artikeln uppdaterad 9/7-2021

Vissa vaccinatörer jobbar med så kallade reservlistor för att förhindra att slänga doser som redan tinats upp, men som av någon anledning inte kommit till användning. Det skiljer sig dock mellan vaccinatörer runt om i landet, om detta är en rutin man har eller inte. Det här gäller i ditt län.

Reservlista coronavaccin

  • I Stockholms län har Kry och Doktor24 erbjudit möjlighet att skriva upp sig på reservlista. Dessa är dock för tillfälligt stängda då de är fulla.

  • I Malmö och Skåne erbjuder just nu Doktor24 och Min Doktor möjlighet att skriva upp sig på reservlista. I första hand prioriteras äldre och personer med riskgrupp.

  • Inom Västmanland län och Kalmar län är det möjligt att boka en tid på reservlista på flera mottagningar, dock måste du fortfarande ha fyllt minst 50 år för att kunna skriva upp dig. Det gäller också bara den första dosen vaccin, och du måste kunna ta dig till vaccinationstiden inom en timme från att du blivit kontaktad.

  • Örebro län har också gett möjligheten att skriva upp sig på en reservlista men meddelar nu också att de har slut på tider.

  • Övriga län saknas information om registrering på reservlistor, och informationen inom länen ändras löpande. Kolla 1177 för just ditt län för uppdaterad information om reservlistor.

Löfven: Lättare restriktioner från 1 juni – det här kommer att ändras

Så många har vaccinerat sig nu – och då är det din tur

Just nu har över 5,5 miljoner människor fått sin första dos och närmare 4 miljoner sin andra dos. För uppdaterad statistik se Folkhälsomyndighetens hemsida.

Nu vaccineras alla som är över 18 år, man har gått in i den så kallade fas 4. Läs mer här eller följ ordningen på vaccineringen på 1177.

Hur länge är jag skyddad mot covid-19 efter att jag vaccinerats?

Det vet man inte exakt. Enligt Folkhälsomyndigheten pågår långtidsstudier kring denna fråga, som inte ännu kan bedömas.

Se ocksåForskning: Så bra är vaccinerna mot deltavarianten

Vad får jag göra om jag är vaccinerad?

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, har besvarat frågan vad som gäller för dem som fått minst en dos till SVT.

– Till dess att vi fått ned smittläget så gäller det faktiskt att vi alla ska fortsätta hålla våra rekommendationer. Det är ju så att trots att man är vaccinerad så finns en liten risk att man kan bli smittad. Då vill du ju verkligen inte överföra den till någon du kramar om, säger hon.

EU överens om vaccinpassen – det här gäller vid resor i sommar

Hon menar också på att man ska fortsätta använda munskydd i kollektivtrafiken och att det är bra om de som kan fortsätter jobba hemifrån ett tag till, för att undvika trängsel.

18-åringar kan skriva upp sig på reservlista

Sedan den 1 juni har 18-åringar kunnat sätta upp sig på reservlista för coronavaccin hos Doktor24 i Stockholm, enligt TV4 Nyheterna.

– Vi ser att man ganska snabbt vaccinerar klart de olika åldersgrupperna, och att bokningstrycket minskar. Vi vill ligga steget före och säkerställa att vi har personer som är yngre på våra reservlistor, sa Kristoffer Berg, affärsansvarig covid-vaccination Doktor24 tidigare.

Nu får alltså alla som fyllt 18 år boka vaccintid den vanliga vägen också.

Andra vanliga frågor om vaccinet är:

Kan man ta coronavaccinet om man är gravid? Se svar här.

Vilka potentiella biverkningar har vaccinet mot covid-19? Se svar här.

Kan man blanda olika typer av vaccin? Se svar här.

Hur många doser kommer vi att behöva? Se svar här.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177

Foto: TT

Utvald läsning