Löfven: Lättare restriktioner från 1 juni – det här kommer att ändras

Uteservering i Stockholm och statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:30

Efter reklamen: 7 frågor och svar om coronavaccinet

(1:30)

Alla väntade med spänning idag, onsdag, när statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll pressträff om restriktionerna.

Sedan tidigare har vi vetat att det skulle komma nya besked kring restriktionerna mot coronavirusets spridning som skulle börja gälla måndagen den 17 maj.

Idag fick vi dock veta att smittoläget i landet fortfarande är högt, och därför skjuter man på lättnaderna ännu en gång. Istället planerar regeringen för att lätta på vissa restriktioner och åtgärder den 1 juni.

Restriktionerna som gäller från den 1 juni:

Trots att smittosifforna fortsatt är höga, och belastningen på vården är hög, så ser Folkhälsomyndigheten en stabilisering och räknar med en positiv kurva inom kort. Därför vill man från den 1 juni införa viss anpassningar.

Kultur- och idrottsevenemang

Från och med den 1 juni kommer man att kunna öppna tivolin och marknader med vissa restriktioner. Unga och barn kommer att kunna åka på läger och kollon, samt i viss mån utföra lopp, tävlingar och cuper inom olika idrotter. För vuxna kommer det att tillåtas vissa tävlingar utomhus.

Kulturminister Amanda Lind berättar om ett förslag man har lagt fram om att stående evenemang inomhus ska tillåta upp till åtta personer, som idag. Är det däremot sittandes kan upp till 50 personer tillåtas inomhus. Stående event utomhus ska kunna släppa in 100 personer, och sittande utomhusevenemang upp till 500 personer. Till att börja med.

Restauranger och serveringar

Från den 1 juni är tanken nu att man ska kunna tillåta restauranger och serveringsställen att ha öppet till 22:30, istället för till 20:30 som idag. Alkoholstoppet gäller dock fortsatt till klockan 22:00, och det är sällskap på max fyra personer per bord.

Handelsplatser, gallerior och butiker

Gällande handelsplatser och gallerior nämndes inte mycket på presskonferensen, så vi får utgå från att rådande restriktioner kommer att fortsätta gälla tills vidare.

– Vi kan inte ta bort alla åtgärder samtidigt, och inte just nu, säger Johan Carlson på presskonferensen.

Här kan du läsa vad Folkhälsomyndigheten skriver om vad som gäller från och med den 1 juni.

Ett nytt normalläge i september

Både Stefan Löfven och Johan Carlson nämner också att om allt går som det ska och vi vaccinerar oss kommer vi troligtvis att kunna leva mer normalt från september.

Folkhälsomyndigheten har tidigare fått i uppgift att ta fram en plan för hur och när man kan börja öppna upp samhället och lätta på restriktionerna. Den här planen ska presenteras för regeringen idag, och Johan Carlson avslöjar att man delat in tillbakagången i tre nivåer som bedöms utifrån olika parametrar som smittspridning, vaccinationsgrad och belastningen på vården med mer. Inom varje nivå beskriver FHM vilka restriktioner och åtgärder som kan avvecklas

– När nivå 1 har uppnåtts, den nivå med lägst smittspridning, så finns det kvar en gaska stor risk för lokala utbrott och ett behov av en ganska omfattande övervakning, för att upptäcka klusterspridning, utbrott med testning, smittspårning. Vi måste också se till att genomföra vaccinationerna så att alla grupper får en hög vaccinationsteckning, säger Johan Carlson.

Foto: TT

Redaktionens tips

Här är det störst risk att bli smittad av coronaviruset

Prognosen för när alla ska vara vaccinerade skjuts fram

Dela på: