Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

”Varför blir jag ofta hes?” Doktor Gunilla svarar

23 maj, 2022 
kvinna håller sig för halsen / dr gunilla
Doktor Gunilla Hasselgren svarar på en läsarfråga om vad som egentligen kan ligga bakom att man ofta blir hes. Kan det vara en bakomliggande sjukdom?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vår läkare Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och arbetar som distriktsläkare på vårdcentral i Värmland. Här svarar hon på en läsarfråga om heshet.

"Jag är ofta hes och harklar mig – kan jag vara sjuk?"

– Jag är ofta hes, tappar rösten och harklar mig mycket. Jag röker inte nu men jag rökte mycket i många år för tio år sedan. Kan jag ha lungcancer? Har också hört att magkatarr (reflux) kan ge heshet, stämmer det?

Se även: Bästa tipsen för att bli av med halsbränna

Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Doktor Gunilla svarar: "Slemhinnorna förändras"

– Heshet kan orsakas av flera enskilda saker och ibland kan olika saker samverka och göra att man blir hes. Ibland kan hesheten komma efter en luftvägsinfektion och bli kvar. Harklandet gör att irritationen stannar kvar. Det blir en ond cirkel. Slemhinnorna förändras även med åren och man kan bli känsligare för torr eller kall luft.

Annons

Det stämmer att heshet och även hosta kan vara delvis utlöst av att sur magsaft backar upp till svalget. Man kan ha symtomen utan att ha samtidiga besvär med halsbränna eller sura uppstötningar. Ibland kan inhalationsbehandling påverka rösten, men det verkar inte vara en orsak i ditt fall. Någon gång kan man få en röstpåverkan om man har struma.

Heshet är inget typiskt symtom på lungcancer, men för att du ska få svar bör du söka för en bedömning av stämband, mage och luftvägar. Det kan vara aktuellt med en remiss till öron-näsa-halsläkare eller logoped. En logoped kan bli inkopplad om orsaken är att man överansträngt rösten, har polyper eller ärr efter stämbandsknutor. Stress kan också ge röstbesvär.

Att du tappar rösten talar för att slemhinnorna behöver fuktas, men har man andningsproblem också är det viktigt med en snabbare bedömning av svalg och luftvägar.

Säkert har du redan testat egenvårdsprodukter mot heshet som finns på apoteket eller varm dryck, som är ett vanligt råd. Men när det inte verkar släppa är rådet alltså att få en undersökning.

Det kan du göra själv när du är hes

  • Vila rösten. Har du ett arbete där du pratar mycket, försök att få möjlighet till vila av stämbanden.
  • Drick varmt.Vissa tesorter kan göra att det känns torrt. Hör med hälsokosten eller apoteket. Ibland kan kallt eller rumstempererat kolsyrat vatten göra stor nytta.
  • Halstabletter kan verka smörjande.Tänk på att köpa dem utan socker.Apoteket har även tabletter som är särskilt smörjande.

Foto: TT, Johan Eklund

Annons