Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hälsofara på burk: Farlig kemikalie i konserver!

04 jun, 2012 
Annons

Praktiska, billiga – och fulla av skadliga kemikalier. Dina konserver innehåller mer än du anar, varnar en artikel i SvD.

Det krävdes inte någon meny utöver det vanliga när Svenska Dagbladets testpanel medvetet ökade intaget av bisfenol A. Vanlig mat från konservburkar, som krossade tomater, tonfisk och bönor, fick värderna att skjuta i höjden. Att de dessutom valde att äta vissa av måltiderna på plasttallrikar eller dricka kaffet ur en engångsmugg, bidrog till ytterligare höjda halter.

Det är plastbeläggningen på burkarnas insidor som är källan. Den läcker helt enkelt BPA till burkens innehåll – som vi sedan får i oss, säger personerna bakom testet. Där en av deltagarna hade de högsta halter av bisfenol A som någonsin uppmätts i Sverige.

Bisfenol A, eller BPA, är en hormonstörande kemikalie vanlig i bland annat konservburkar och plastprodukter. Tidigare studier har konstaterat att kemikalien påverkar människans fortplantningsförmåga negativt. Särskilt känsliga är gravida och små barn.

Annons

I djurtester har bisfenol A kunnat sammankopplas med ökad risk för astma, diabetes och cancer. Även sexuella störningar, försämrad modersinstinkt och försämrat immunförsvar har kunnat noteras.

–  Det här visar att konserver är en mycket viktigt källa till bisfenol A, säger Bo Jönssson, professor vid Lunds universtitets medicinska fakultet, till samma tidning.

Tidigare undersökningar har visat att människor i Sverige normalt har 3 nanogram bisfenol per milliliter urin. Att äta konserver från glasburk eller pappersförpackning minskar risken att få i sig onödigt stora halter.

Läs mer om bisfenolkällorna och vad  testpanelen ätit i deras blogg – här hittar du den!

LÄS OCKSÅ:

Så undviker du de dolda gifterna i ditt kök

Plastkemikalie kan öka risken för diabetes

Så gör du för att undvika kemikalier i maten

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons