"Fick jag en hjärnblödning?" Så här svarar doktor Gunilla

En kvinna som känner sig yr
Doktorn svarar

Fråga: Fick jag en hjärnblödning? Under en bröllopsfest ramlade jag på dansgolvet och slog i huvudet, ena tinningen. Just då kände jag inget speciellt men dagen efter kände jag mig yr och jag sluddrade när jag pratade. Kan det ha varit en liten hjärnblödning? Kan man få det utan att märka det? /Yasmine

Se också: Håll hjärnan ung - 5 tips

Håll hjärnan ung – 5 tips
1:14

Efter reklamen: Håll hjärnan ung – 5 tips

(1:14)

Slå på ljud

Så här svarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin:

Det mest sannolika är att du fick en hjärnskakning. Då kan man ha huvudvärk, känna sig trött och lite yr ett tag efteråt. Det verkar inte som om du känner av något i huvudet eller kroppen nu?Jag är säker på att du då hade sökt sjukvården för en bedömning. Vi kollar då hur hjärnan och nervsystemet fungerar med en läkarundersökning.

Olika typer av hjärnblödning

Det finns olika typer av hjärnblödning, dels sådana som kan uppstå spontant av att ett blodkärl i hjärnan går sönder, dels blödningar som kommer av just ett kraftigt slag mot huvudet. Ungefär 15 procent av alla slaganfall, eller strokes, orsakas av en kärlskada och hjärnblödning. Det vanligaste är alltså att man istället får en propp, eller stopp i blodcirkulationen i ett område i hjärnan vid en stroke.

Större hjärnblödningar utanför hjärnan brukar som regel ge kraftigare symtom, med bland annat medvetandesänkning eller bortfall av känsel eller andra nervfunktioner. En hjärnblödning känner man alltså av på ett eller annat sätt, och symtomen klingar i regel inte av så snabbt som några dagar efteråt. Allt beror förstås också på hur utbredd och var den eventuella skadan sitter.

Forskning: Minska risken för stroke – genom promenader

Så känner du igen en hjärnblödning

  • Vid hjärnblödning kan man få plötslig huvudvärk, kräkas, känna sig väldigt trött eller förlora medvetandet.
  • En lindrig stroke är en mindre propp eller blödning i hjärnan. Att man haft en lindring stroke syns inte alltid utanpå.
  • Svår och plötslig huvudvärk kan ibland bero på en blödning i blodkärl på hjärnans yta, under den innersta hjärnhinnan. Det kallas subaraknoidalblödning.

Har du frågor om sjukdomar eller hälsa?

Fler experttips, frågor och svar hittar du på www.mabra.com

För frågor om sjukdomar eller hälsa - Mejla till [email protected]

Foto: Johan Eklund, TT

Utvald läsning