Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Därför ska du skippa juicen vid förkylning

25 sep, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sträcker du dig efter apelsinjuicen när förkylningen gjort entré? Tänk om, manar amerikanska experter!

Att både hälsa och immunförsvar blir hjälpta av c-vitaminrik apelsinjuice är ett vanligt husmorstips. Men följer du rådet riskerar du snarare att hjälpa förkylningsviruset på traven, säger dietisten Ilyse Schapiro till Huffinton Post.

Hon höjer ett varnande finger för juicetyper med tillsatt socker, något som många fabrikat har. Socker hindrar de vita blodkropparna från att bekämpa sjukdomen och gör att infektionen kan stanna kvar längre i kroppen, enligt Schapiro.

Huruvida c-vitamin kan lindra eller förhindra en förkylning är omtvistat. Enligt en amerikansk studie utförd på 11 000 personer, där hälften fick tillskott med c-vitamin och andra hälften fick sockerpiller, kunde forskarna se att vitaminet inte hade någon större inverkan på sjukdomsförloppet. Båda grupperna blev lika drabbade av förkylningar och det tog lika lång tid för dem att läka ut.

Annons

Men en svensk studie från Karolinska institutet pekar på motsatta förhållandet. Där kunde forskare se att 200 milligram c-vitamin per dag minskade risken för att insjukna i en förkylning med 30 procent, jämfört med de personer som bara fick i sig hälften så mycket av samma vitamin. Det motsvarar ungefär 3 apelsiner och några bitar broccoli under en dag.

Schapiro tipsar om vatten som bästa törstsläckaren. Vattnet hjälper kroppens utrensningsprocess, kyler ner och återställer vätskebalansen vid feber och kan lindra halsont som varmt te.

Hon råder också alla som drabbats av höstsnuva att hålla sig borta från alkohol. Alkoholhaltiga drycker kan precis som socker försämra immunförsvaret så att infektionen blir mer långdragen. Dessutom har alkohol en uttorkande effekt, säger hon till Huffington Post.

Hur skyddar du dig mot förkylningar? Tipsa via kommentarsfältet nedan!

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons