Dämpa ångest och depression - med yoghurt!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att probiotika har en dokumenterat god inverkan på tarm- och maghälsa kände du säkert redan till. Men visste du att samma goda bakterier också har förmågan att påverka den psykiska hälsan? Det menar i alla fall danska forskare.

De har studerat möss och deras stressnivåer i samband med en kost berikad med lactobaciller, probiotika av typen du hittar i vanlig yoghurt.

När mössen fick ett ökat intag av mjölksyrebakterierna minskade deras stressnivåer. Tecken på depression och ångest försvann också. Detta beror enligt forskarteamet på probiotikans förmåga att aktivera stress- och ångestbearbetningen i hjärnan.

– Att det finns ett samband mellan hjärnan och tarmsystemet är ingenting nytt. Men att man kan påverkan hjärnan genom att tillföra vissa typer av bakterier till tarmen är mycket intressant, säger Axel Kornerup Hansen, professor vid Köpenhamns universitet och en av forskarna bakom studien.

Hansen vill studera sambandet ytterligare och poängterar att en antidepressiv yoghurt än så länge är långt borta från marknaden.

Källa: Forskning.no

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: