Bli av med din huvudvärk – 7 enkla knep

Huvudvärk är vanligt och kan ha en mängd olika orsaker – som stress, spända muskler, oro, synfel, lågt blodsocker eller förkylning. Ofta är värken ofarlig och går över av sig själv efter en stund, men kan vara nog så jobbig medan den sitter i.

Självklart är det okej att ta en värktablett någon gång ibland för att bli fri från dunkandet i huvudet. Dock är det viktigt att inte ta för många eller för ofta, eftersom smärtstillande i sig kan ge både huvudvärk och andra biverkningar. Här har vi samlat tipsen som kan hjälpa mot den envisa smärtan – testa innan du sväljer en tablett!

1 – Drick ett glas vatten

Även en lätt vätskebrist kan orsaka rejäl huvudvärk. Testa därför alltid att svepa ett glas vatten innan du tar en värktablett. Beror huvudvärken på att du druckit för dåligt släpper den ofta inom några minuter.

Läs mer: 7 anledningar att dricka mer vatten!

2 – Ät något

Nästa gång det börjar smärta i huvudet– tänk efter hur länge sedan det var du åt. När blodsockernivån sjunker ner i botten reagerar kroppen ofta med just huvudvärk. Regelbundna måltider är det bästa för att hålla blodsockernivån i schack – men har du svårt att hinna äta på bestämda tider, se till att ha en frukt, nötter eller en energibar i väskan.

Läs mer: Vilken nöt är nyttigast? Experten listar sina favoriter!

3 – Stäng av datorn

Att titta på en ljus skärm förvärrar ofta huvudvärken. Sitter du och jobbar framför en dator kan det därför vara en idé att gå bort från skärmen en stund när du känner värken komma krypande. Att hålla telefonen för nära ögonen när du läser eller sms:ar kan också orsaka huvudvärk, så lägg ifrån dig även den en stund.

Läs mer: Så undviker du stressade ”datorögon”

4 – Drick en kopp kaffe

Är du kaffeberoende är det troligt att huvudvärken på eftermiddagen beror på koffeinbrist.  Att brygga lite kaffe är därför en snabb räddning. Kaffe har visat sig ha flera hälsofördelar, men är du så beroende att du mår dåligt utan koffein kan det vara bra att trappa ner lite på kaffesörplandet.

Läs mer: 6 anledningar att ta en kaffepaus

5 – Slappna av

Lättare sagt än gjort när man har för mycket att göra samtidigt – men beror din huvudvärk på stress eller spända muskler är det ofta enda utvägen. Andas djupt och långsamt, slappna av i axlarna, skuldrorna och käkarna. Har du en vän eller partner i närheten – be om en liten massage.

Läs mer: 5 tysta tecken på att du stressar för mycket

6 – Drick te!

Om din huvudvärk beror på stress kan en kopp te vara medicinen, tillsammans med nedvarvning, förstås. Svart te hjälper nämligen till att hålla nere nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen, visar en engelsk studie.

Trött på vanligt te? Testa vårt recept på chaite här!

7 – Träna!

Drabbas du ofta av spänningshuvudvärk kan du må bra av att röra mer på dig. Träning minskar muskelspänningar och höjer livskvaliteten för dem som lider av kronisk huvudvärk, visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Läs mer: Träna bort din huvudvärk!

 

När ska man söka hjälp?

  • Om huvudvärken sitter i längre än en vecka eller om du har så ont att du behöver ta värktabletter flera gånger i veckan, ska du kontakta en vårdcentral.
  • Har du har ont i käken eller tänderna? I så fall ska du vända dig till en tandläkare.
  • Får du ofta ont i huvudet i samband med att du sitter vid datorn, läser eller pluggar? Vänd dig till en optiker för att göra en synundersökning.

 

Källor: 1177.se, Women´s health

 

LÄS MER:

Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Går migrän att bota? MåBra har pratat med en expert!

Lider du av huvudvärk eller migrän? Du ska du träna, tänka och agera så här, menar svenska experter!

Läs mer: Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Maria: Nålen botade huvudvärken – och tog bort min rynka!

Läs hur MåBra:s barnmorska blev av med sin huvudvärk här!

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning