Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så får du till det perfekta andetaget – och andas lättare

29 jul, 2022 
kvinna andas lätt
De flesta av oss andas tre gånger fler andetag i minuten än vad experterna menar är bäst för oss. Här är knepen som får andningen att bli lättare.
Annons

Vi andas ungefär 15 andetag i minuten. Men egentligen mår vi bättre av bara fem, om man ska tro andningexperter. Det perfekta andetaget är nämligen en 5,5 sekunder lång inandning följd av en 5,5 sekunder lång utandning, vilket blir nästan exakt 5,5 andetag i minuten.

Se även: 3 övningar som är bra för din andning

3 övningar som är bra för din andningBrand logo
3 övningar som är bra för din andning

Metoden kallas ibland resonant andning och användes som behandling av 11 september-överlevare som fick kronisk och smärtsam hosta orsakad av skadliga luftpartiklar. Även om övningen bara genomförs under fem till tio minuter om dagen kan den ha läkande effekt, visar studier.

Resonant andning kan ha läkande effekt

Resonant andning bygger på böneteknik och ger samma fördelar som meditation. Forskning visar att många kulturer, bland annat asiatiska, buddistiska och kristna, har böner som kräver samma andningsmönster som resonant andning.

Annons

De kända meditationerna, Ave Maria och många andra böner som utvecklats de senaste 1 000 åren utövas med 5,5 andetag i minuten. Och det är ingen slump: Att andas i just den här rytmen har vid fysiologiska mätningar visat sig öka blodflödet till hjärnan.

Det får också hjärta, cirkulation och nervsystem att jobba tillsammans i ett perfekt flöde – med eller utan bön.

Så andas du lättare med olika knep

De här knepen hjälper muskler att slappna av och underlättar andningen.

  • Näsandas. När du andas med näsan fylls lungorna bättre än vid munandning. Dessutom lagras minnen bättre när vi andas genom näsan!
  • Träna bröstkorgen. Gör mjuka långsamma armrörelser, till exempel simövningar med armarna sittandes på en stol .Det mjukar upp bröstkorgen, vilket bidrar till en djupare andning.
  • Avslappnad kroppshållning. Genom att stå eller sitta avslappnat får man bålmuskulaturen att slappnar av, vilket gör att det blir lättare att fylla lungorna.
  • Töm lungorna. Forma läpparna som att du ska blåsa ut ett ljus. Det ökar utandningen och tömningen av lungorna.

Källa: Status, Riksförbundet Hjärt-Lung Foto: TT

Annons