HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Populära magmediciner ökar risken – för magsjuka!

29 nov, 2019 
Så undviker du att bli magsjuk under semestern.
Brukar du ta tabletter mot halsbränna och sur mage? Då bör du se upp. De ökar nämligen risken för att du ska bli smittad av magsjukevirus, visar en ny stor studie. Det här ska du göra istället!
Annons

En av de mest sålda läkemedlen i Sverige är så kallade PPI, protonpumpshämmare. De används mot sur mage, halsbränna och magsår och säljs bland annat under namn som Losec (omeprazol), Nexium (esomeprazol), lanzoprazol och pantoloc. De flesta går att köpa receptfritt.

Magmedicinerna är effektiva – om de används rätt. Många slipper tack vare dem att bli opererade för magsår och de är också väldigt effektiva mot halsbränna. PPI har därför blivit ett av värdens, och Sveriges, mest sålda läkemedel. Men de har också risker, om de används i onödan och under långa perioder. De misstänks öka risken för benfraktur, lunginflammation, tarminfektion och luftvägsinfektioner, enligt en svensk genomgång av forskningen på området.

Nu visar dessutom en ny studie att PPI ökar risken för att bli magsjuk med 80 procent. I studien tittade man på över 200 000 personer som tog PPI mot halsbränna och jämförde med en drygt 600 000 personer som inte tog medicin mot halsbränna. Det visade sig att de som tog medicinen regelbundet drabbades av magsjuka i mycket högre grad.

Annons

Fler magsjukevirus överlever

Anledningen till det är att läkemedlen hämmar magsyran och ändrar pH-värdet i magsäcken. Tanken med magsyran är att den bland annat ska ta död på bakterier och virus vi får i oss via munnen. Men när man tar syrahämmande läkemedel klarar magsyran inte av sin uppgift och fler bakterier och virus överlever. Vår bakterieflora förändras till det sämre, helt enkelt. Därför är det inte bra att ta PPI, om inte doktorn ordinerar det. Men eftersom läkemedlen är receptfria är det dock många som självmedicinerar i långa perioder, utan att rådfråga doktorn först.

Forskarna poängterar att PPI är både effektivt och nödvändigt – för vissa. Vid en del sjukdomstillstånd överväger fördelarna över nackdelarna, bland annat gäller det personer som tar antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) mot smärta. De kan orsaka magsår om man inte samtidigt tar PPI. Även personer med svår reflux och svåra magsår kan behöva långtidsbehandling med PPI.

Det här kan du göra istället:

Har man ”bara” halsbränna och sur mage i perioder finns det andra alternativ att ta till. Testa det här:

  • Lägg om kosten och undvik sådant som brukar ge dig sur mage. Fet mat är ett exempel.
  • Ät mindre portioner.
  • Ät inte sent på kvällen.
  • Höj sängens huvudända så slipper du få sura uppstötningar när du sover.
  • Prova preparat med alginsyra, som är en skyddande gel med havsalger. Den lägger sig som ett lock över maginnehållet så att magsaften inte kan läcka upp. Alginsyra finns i läkemedlen Gaviscon och Galieve, som är receptfria samt i produkten Reduflux.
  • Även så kallade H2-blockerare (histamin-2-receptorblockerare) minskar magsyran. Hit hör receptfria läkemedel som Inside, Zantac, Stomacid, Rani-Q och Pepcid.
  • Undvik smärtstillande medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak. De kan irritera magen.

Foto: TT

Läs mer:

Bli av med halsbrännan – bästa tipsen!

Experternas tips mot orolig mage

Läkaren tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka

Annons