Annons

Annons

Hon skulle ta av sig linserna – då gick allt fruktansvärt fel

När 23-åringen skulle ta av sina kontaktlinser begick hon ett fel som kunde ha kostat henne synen. Så här undviker du samma misstag!

Att sätta i och ta ur kontaktlinser vara omständigt – händer ska tvättas och vara luddfria, ljuset måste vara bra, linserna ska rengöras försiktigt. För att inte nämna själva petandet i ögonen. Usch!

Annons

Vi är också många som slarvar med just hygienen kring linserna. Hur många har inte glömt linserna i över natten efter några glas? Eller bara inte orkat tvätta händerna innan?

23-åriga Meabh McHugh-Hill hade lämnat i linserna lite för länge – vilket resulterade i att hennes hornhinna slets loss när hon skulle ta ur dem. Ja, du läste rätt!

Studenten led sedan innan av torra ögon och hade ofta linserna i längre än den rekommenderade 8-timmarsgränsen. Det som händer när du bär kontaktlinser länge är att det bildas en hinna av protein på linsen, vilket sakta men säkert minskar syretillgången till hornhinnan och ögonen torkas ut. Ju längre tiden får gå desto större är risken att linsen ”klistras fast” på ögat. Det är ovanligt, men det händer.

Och just den här gången hände det Meabh. När linsen inte gick att få ut fick hon panik och blev hårdhänt och tvingade ut linsen – med hornhinnan som följe.

Förutom de enormt svåra smärtorna riskerade hon att bli helt blind på ögat och behöva hornhinnetransplantation. Hon hade ont i flera veckor och är fortfarande överkänslig – men lyckades behåll synen.

Så – för att undvika att skada ögonen: Lyssna på din optiker och ha bara linserna i så länge som de är menade för. Vet du med dig att du ha torra ögon kan det vara smart att använda ögondroppar för kontaktlinser. Och vad du aldrig någonsin ska göra är att sova med linserna i! Ögonen blir torrare på natten och du riskerar att vakna till en mardröm.

OM det ändå händer att linsen har fastnat på ögat och du inte kan få loss den utan att vara försiktig – använd ögondroppar eller linsvätska i ögat tills den egna tårproduktionen kommer igång, då brukar linsen lossna igen. Lossnar inte linsen ändå? Då är det dags att ringa ögonläkaren för hjälp. Detsamma gäller om du känner en skarp smärta efter att ha fått ut linsen.

Meabh såg på film med pojkvännen när hon insåg vad som hänt.

Källa: Prevention, Mirror

Foto: Meabh McHugh-Hill/Facebook

 

Linserna som botar synfelet när du sover

Sov med linserna på - och vakna med höksyn! MåBra:s Vivvi Alström testar nattlinser.

Sov med linserna på – och vakna med höksyn!

Läs mer: Linserna som botar synfelet medan du sover

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…