Annons

Annons

Har du gått på de här vanliga myterna om vatten?

Vatten, vatten – bara vanligt vatten. Men oj vad mytomspunnet det vanliga vattnet är. Här är tre av de vanligaste myterna.

Myt: Du håller vikten lättare om du dricker mycket vatten
Nej. Det finns väldigt lite bevis för att vatten är bra för vikten eller att det skulle öka mättnadskänslan. I studier har man inte sett att mer än en liter vatten om dagen skulle minska vikt och midjemått. Det finns dock en studie där man sett att man möjligen bränner några få kalorier extra per dag av vatten, men effekten är försumbar för vikten.

Annons

Läs även: Expert: Vi dricker alldeles för mycket vatten

Myt: Vatten fuktar huden från insidan
Stämmer inte. Det finns ingen riktigt bra vetenskaplig studie som visar att huden blir klarare och mer fuktad av att dricka mer. Att påstå att några klunkar vatten fuktar huden inifrån är som att påstå att ett bad släcker törsten, menar hudexperter.

Läs även: Vägen till en platt mage – 7 myter om ditt bukfett

Myt: Om du ska ut och springa i värmen behöver du dricka extra mycket
Fel! Risken för vattenförgiftning är faktiskt större än risken för uttorkning, särskilt under träning och tävling. Bälgar man i sig vatten är risken stor för att man rubbar salthalten i kroppen. Då drabbas man av hyponatremi som är ett livshotande tillstånd. Man presterar inte heller bättre av att dricka konstant, visar studier av elitidrottare. Att dricka när man är törstig räcker alltså, även om man är ute och joggar en mil i varmt väder.

Källor: SBU, BBC, Science Daily

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…