SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Yoga nidra – halvsovande yogatrend på väg in i Sverige

10 dec, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Hälsosovande yogatrend påväg till Sverige.
Är du redo att bli helt avslappnad? Att ledas in ett djupt halvsovande tillstånd och vakna därifrån lugnare och piggare än innan? Välkommen till yoga nidra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Det kan vara en av de mest avslappnande yogaformerna som finns, och vad kan väl landa bättre i det stressiga samhälle vi lever i? Yoga Nidra, som enkelt kan beskrivas som en guidad avslappning, spås slå stort i Sverige de närmaste åren.

Yoga nidra betyder till och med yogasömn och det är det som är målet med passet. Du ska hamna i ett tillstånd som är mellan sömn och vakenhet. Kroppen sover, men sinnet är vaket. Förvänta dig inte att det händer första gången, för precis som allt annat kräver det övning.

Poängen är att hitta en djup avslappning. Men hur ska man hitta dit då? All yoga nidra ser så klart inte likadan ut, men vissa saker är återkommande. Klassen utövas i savasana, död mans position, alltså liggande på rygg. Men det är så mycket mer än bara en vanlig yogaavslappning som du kanske har testat i slutet på en vanlig yogaklass.

Du får såklart hjälp med själva nedstigandet i avslappningen. Läraren guidar dig genom en sorts kroppsscanning där du riktar uppmärksamheten till olika delar av kroppen och genomför medveten avslappning där. Lite som sådana där mindfullnessprogram du kanske har lyssnat på någon gång.

Annons

Genom den här djupa avslappningen sägs man till exempel kunna komma åt minnen som fastnat i det undermedvetna. Det må låta flummigt, men det finns forskning som stödjer den teorin. En, visserligen liten, amerikansk studie på krigsveteraner visade att de kunde minska sina symptom av posttraumatisk stress orsakad av traumatiska minnen och känna sig mer avslappnade och uppleva minskad ångest när de utöva yoga nidra i åtta veckor. Yoga Nidra fungerar också bra på stress och ångestproblematik.

Tips till dig som vill testa yoga nidra

Yoga nidra finns redan på ett flertal yogacenter runt om i Sverige. Om du vill testa så finns några bra tips att ta till:

  • Träna gärna fysiskt innan yoga nidra, åtminstone i början. Det kan hjälpa mot rastlösheten som kan många kan uppleva när man ligger helt still.
  • Känns det obehagligt i ryggen kan du lägga upp benen på en stor kudde eller en stol.
  • Om du har varit stressad länge kan avslappningen väcka jobbiga känslor. Var beredd på det och försök att möta den jobbiga känslan med några extra djupa andetag.
  • Lägg gärna en filt över dig så att du inte fryser.

Källa: Yogobe, Josefine Wikström (yogalärare) via Yogaworld.se

 

Läs mer:

6 yogaövningar även nybörjare kan göra

Vila dig piggare– 4 enkla yogaövningar du gör hemma

Annons