SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Yoga med Johanna: Yoga för ett brustet hjärta

16 okt, 2019 
Häng med i vår nya videoserie! Här guidar influencern och yogagurun Johanna Ljunggren dig genom ett mjukt, men samtidigt stärkande och helande pass, som lämpar sig extra bra för dig som fått ditt hjärta krossat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Yoga för ett brustet hjärta med JohannaBrand logo
Yoga för ett brustet hjärta med Johanna

När hjärtat värker gäller det att vara snäll mot sig själv. Släpp alla krav på prestation och omge dig med personer som skämmer bort dig med förbehållslös kärlek och saker du mår bra av.

Ett av de bästa sätten att boosta vårt välmående är att röra på sig. Vissa tappar motivationen till all form av fysisk aktivitet när de känner sig nere – men just motion är otroligt viktigt för att komma på fötter igen. Se bara till att du hittar det sätt att röra på dig som just du mår bra av. Promenader i naturen är ett klassiskt tips som passar de flesta, men vissa kanske också känner ett behov av att blåsa ur sina känslor med tuff träning.

Samtidigt är det minst lika viktigt att respektera att kroppen är trött och ledsen och behandla den mjukt – den här yogasessionen är den perfekta stunden för att ge lite ny kraft och näring till både kropp och själ.

Yoga för ett brustet hjärta – steg för steg

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Hitta andningen

Börja sittandes på golvet med korslagda ben och rak rygg. Vik ihop en filt och lägg under sittbenen för att hitta en extra bekväm sittställning. Börja med att fokusera på andningen för att öppna upp kring hjärtat.

Annons

Barnet

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Barnet

Lägg undan filten och lägg dig i barnets position: Låt underbenen vila mot golvet, sära på knäna och sjunk ner med magen mot golvet. Sträck ut armarna i en bekväm position och stanna här för att vila en stund. Slappna av ordentligt i rygg och nacke.

Katt & ko

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Katt och ko

Res dig från barnet till alla fyra. Växla mellan att svanka och kuta ryggen i mjuka, långsamma rörelser ända från nacken ner till rumpan. Låt blicken följa med rörelsen. Känn in kroppen och avsluta med att vicka lite fram och tillbaka även i sidled samt framåt och bakåt, för att värma upp och släppa på spänningar.

Annons

Nedåtgående hund

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Nedåtgående hund

Från alla fyra, skjut höfterna upp mot taket till en nedåtgående hund. Sikta på att hålla ryggen rak, men försök slappna av i axlar och nacke. Trampa upp och ner med fötterna för att sträcka ut baksidan.

Stående framåtfällning

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Framåtfällning

Från hunden, promenera händerna och fötterna mot varandra. Böj en aning på knäna, och häng ner i en framåtfällning. Slappna av i armar och nacke och ta tag om armbågarna. Gunga och trampa försiktigt från sida till sida. Rulla upp genom ryggraden kota för kota.

Annons

Hitta tillbaka till andningen

Johanna Ljunggren hittar andningen

Ta en paus för att hitta tillbaka till andningen. Stå stadigt med en hand på bröstet och en hand på bröstryggen och ta några djupa andetag.

Solhälsning A

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Solhälsning

Sträck upp armarna och öppna upp mot taket. Fäll sedan ner magen mot låren och häng ut igen.

Annons
Johanna Ljunggren gör yogapositionen Solhälsning
Johanna Ljunggren gör yogapositionen Solhälsning

Res dig sedan halvvägs upp och hitta kort in i en rak rygg innan du fäller ner igen. Kliv tillbaka till en nedåtgående hund.

Annons
Johanna Ljunggren gör yogapositionen Nedåtgående hund

Djup squat

Johanna Ljunggren gör yogapositionen sumosquat

Promenera ihop med fötter och händer. Bredda avståendes mellan fötterna och sitt ner i en djup knäböj, med båda fotsulorna i marken om det går, ta stöd mot en vägg om du behöver. Håll ryggen så rak du kan. Låt handflatorna mötas framför dig och låt armbågarna mjukt pressa knäna ut åt sidorna så att du kan öppna bröstet lite till. Slappna av i bäckenet och rumpan och sitt kvar en stund.

Annons

Dippa knät

Johanna Ljunggren gör en höftöppnare

Lek lite i ställningen och utmana höfterna, vicka från sida till sida genom att dippa knät i marken på motsatt sida.

Barnet

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Barnet

Vila återigen i barnet en stund.

Annons

Nackstretch

Johanna Ljunggren gör Nackstretch

Ta fram filten du hade i början av passet och sätt dig på den på samma sätt, med korslagda ben och rak rygg. Luta huvudet åt sidan och ta hjälp av handen för att mjukt fördjupa stretchen. Upprepa på andra sidan.

Hakan mot bröstet

Johanna Ljunggren gör yogapositionen Hakan mot bröstet

Kom tillbaka till ett neutralt läge och knäpp båda händerna bakom nacken. Behöver du, justera din sittposition så att den blir behaglig.

Annons

Vik in armbågarna mot varandra framför ansiktet, känn in positionen en kort stund och öppna sedan upp i bröstet igen genom att vika ut dem åt sidorna.

Axelcirklar

Johanna Ljunggren gör axelrullningar

Avsluta genom att sätta händerna på axlarna och cirkla armbågarna framåt och bakåt.

Skaka loss och sitt kvar och tacka dig själv för den här stunden.

Namaste.

Video och bilder: Katarina Mattsson och Hamon Moravejzadeh

Läs mer:

Yoga med Johanna – ny videoserie för ett liv i bättre balans

Oväntat lämnad i trettioårsåldern – så går du vidare 

Så läker du ett krossat hjärta – enligt vetenskapen

Annons