SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ny forskning visar att yoga och konditionsträning minskar alkoholsug

05 sep, 2022 
Yoga i grupp och kvinnor som skålar med vinglas
Yoga och konditionsträning ger minst lika bra resultat som gängse behandling mot alkoholmissbruk. Det visar studier vid Karolinska Institutet i Stockholm.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träning gör oss gott är ingen nyhet. Träning reducerar stress, gör oss starkare, piggare, gladare och förbättrar sömnkvaliteten. Nu visar forskare på Karolinska Institutet i Stockholm på ytterligare fördelar. Man har undersökt hur yoga och konditionsträning kan hjälpa personer med konstaterad missbruksproblematik.

5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste omBrand logo
5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste om

Få söker hjälp för alkoholmissbruk

Många av dem som lider av alkoholmissbruk söker eller får aldrig behandling för sina problem. Det kan, enligt forskarna i studien, bero på det stigma som råder runt alkoholism, men även ett missnöje och brist på tilltro inför rådande behandlingsalternativ. Med bakgrund av detta ville forskarna undersöka effekterna på alkoholkonsumtion av konditionsträning och yoga.

Annons

140 vuxna deltog i studien. Deltagarna hade aldrig tidigare sökt hjälpt, var fysiskt inaktiva och hade diagnosen alkoholmissbruk. De delades upp i olika grupper varav två med fysisk inriktning: yoga respektive aerobic.

Deltagarna i de två fysiska aktivitetsgrupperna stöttades att träna 3 gånger/vecka under 12 veckor. Bedömningar gjordes vid start och när de tolv veckorna passerat.

– Den bästa tiden att träna är när suget är starkt, vanligtvis på eftermiddagen eller kvällen, säger Mats Hallengren, forskare vid Institutionen för global hälsa.

Yogan gav mest resultat

Forskarteamet såg goda resultat i samtliga grupper. Studierna visar att aerobic-träning och yoga var lika effektiva för att minska alkoholkonsumtionen som vanlig vård. Men en grupp stack ut, berättar Mats Hallengren och menar att detta öppnar upp för nya behandlingsmöjligheter i framtiden.

– Alkoholkonsumtionen minskade ungefär lika mycket i alla tre grupperna. Den största minskningen – 6,9 standardglas färre per vecka – sågs hos yogagruppen. Minskningarna var statistiskt signifikanta och kliniskt meningsfulla. Detta är goda nyheter för det betyder att det finns potentiellt effektiva behandlingsmöjligheter för människor som inte vill söka behandling via specialistkliniker, säger Mats Hallengren.

Källa: Karolinska Institutet

Foto: TT

Annons