HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Vitamin på dropp: Hur funkar det – och kan det vara farligt?

23 apr, 2021 
AvMåBra Redaktionen
roger nordin och laila bagge tester vitamindropp
Att ta vitaminer i droppform har blivit allt vanligare – inte minst bland kändisarna. Men behöver vi verkligen det? MåBra reder ut.
Annons
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för ossBrand logo
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss

Vitamintillskott i droppform är stort i USA, inte minst bland kändisarna i Hollywood. Behandlingen är relativt nytt i Sverige men har på sistone använts av flera kändisar även här. Bland annat testade Laila Bagge och Roger Nordin vitamindropp i radioprogrammet Rix MorronZoo tidigare i veckan.

Målet med behandlingen är att man ska få mer energi, bättre immunförsvar, finare hy och bättre hår och naglar.

Är det effektivt med vitamindropp?

Den intravenösa behandlingen utförs på salong – och går till så att man tillför vätska i kombination med vitaminer direkt in i blodbanan.

Men behöver verkligen friska människor det här? Vilken effekt kan det ha? Kan det till och med vara farligt? Det diskuterade Dr Mikael Sandström i TV4-programmet Efter fem i veckan.

Annons

– Det här är ingenting friska människor behöver, vi får vitaminerna i oss ändå. Det har dock en strålande placeboeffekt, säger han och fortsätter:

– Det finns dock inget vetenskapligt stöd för det här. Att man har jättemycket c-vitamin i sig spelar ingen roll. Dock använder jag detta på svårt sjuka patienter inom intensivvården.

Kan det vara farligt med vitamindropp?

Även om det är en onödig behandling finns det inga risker med den, menar Mikael Sandström.

– Det är en ganska liten risk för förgiftning. De flesta vitaminer är ofarliga om man inte tar hästdoser, säger han.

Kristina Andersson, näringsfysiolog, är av en annan åsikt, säger hon till Expressen.

– Att köpa ett vitamindropp som går rakt ut i blodet utan att man först vet sin egen hälsostatus och om man överhuvudtaget har någon brist kan till och med vara farligt, säger hon.

Hon påpekar att det finns en risk för överdosering.

– Och även om du får en dos som inte är farlig finns det inget som tyder på att kroppen kan ta upp det om den inte har någon brist. Då är sannolikheten stor för att du i stället bara kissar ut de vitaminer som är vattenlösliga, säger hon.

Foto: TT/Instagram

Annons