SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Vitalmetoden – massagen som gör underverk mot svår huvudvärk

28 jul, 2017 
AvCecilia Edström
När massageterapeuten Anette Pettersen i Stockholm fick problem med sina handleder började hon använda underarmar och armbågar i sitt jobb.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– En dag berättade en av mina stamkunder att han plötsligt blivit av med sin mångåriga huvudvärk tack vare min massage. Då började jag fundera på vad jag gjort som var annorlunda och det var just att massagen nu nådde djupare, tack vare min nya teknik.

Anette fortsatte att utveckla metoden som i dag kallas vitalmetoden och utövas av ett flertal massörer i landet. Det är en metod som är utvecklad specifikt mot svår huvudvärk.

Går metoden ut på huvudmassage?

– Nej, det är mycket sällan jag masserar själva huvudet. Jag masserar hela den upprätthållande muskulaturen, från sätet upp till nacken. Spänningar i det området orsakar de flesta problemen med huvudvärk. Muskulaturen hänger ihop som tågvagnar och det är viktigt att behandla hela området. Om jag bara behandlar den övre delen är det inte alls ovanligt att spänningen förflyttar sig till sätet i stället.

Behandlar du olika sorters huvudvärk, som migrän och spänningshuvudvärk?

Annons

– Jag skiljer inte på olika sorters huvudvärk utan erbjuder behandling mot all huvudsmärta. Jag är lite av sista anhalten för patienter som redan prövat allt annat. De som kommer till mig är ofta desperata men villiga att testa metoden. Jag har en pengarna-tillbaka-garanti om inte patienten blivit hjälpt efter tio behandlingar, vilket gör att många känner att det inte finns något att förlora. Med tanke på att var fjärde kvinna och var femte man lider av återkommande huvudvärk så handlar det om en stor grupp människor.

Hur många behandlingar krävs för att få effekt mot huvudvärken?

– Det är individuellt, men de flesta känner sig bättre efter 3-5 behandlingar. Jag vill att alla patienter får behandling minst fyra gånger och det är viktigt att det sker sammanhängande, det vill säga två gånger i veckan två veckor i rad. Eftersom musklerna är på helspänn får det inte gå för länge mellan behandlingarna, då hinner musklerna dra ihop sig igen mellan gångerna.

Annons

Blir alla botade?

– Nej, mellan 10 och 15 procent upplever inte förbättring och då brukar jag rekommendera dem att pröva botox.

Kan alla med huvudvärk behandlas?

– Nej, huvudvärk som är orsakad av epiduralbedövning kan ibland bli bestående och vid den sortens huvudvärk fungerar inte metoden.

Gör behandlingen ont?

– Den känns. Behandlingen är djupgående, det är inte någon skön avslappningsmassage. Jag pratar med patienten hela tiden, utbildar henne och ställer frågor. Hur ser livssituationen ut med stress, jobb och familj? Saker vi varit med om sätter sig som spänningar i våra kroppar som har ett muskelminne, spänningarna kan ha uppstått på grund av en obehaglig situation. Behandlingen pågår 40 minuter.

Vad händer efteråt?

– Den som fått massagen får ofta träningsvärk i musklerna. Jag rekommenderar alltid ett magnesiumtillskott, som är muskelavslappnande, och patienten har träningsförbud under behandlingsperioden och ett par veckor efteråt. Jag brukar säga att förutom tiden med jobb och familj ska man behandla sig själv som om man hade 39 graders feber. Då fattar alla att det varken är okej att ge sig ut i löpspåret eller på gymmet. Stillsamma promenader och avslappningsyoga funkar.

Finns vitalmetoden över hela landet?

– Jag har utbildat massörer runtom i Sverige och tar fortfarande emot praktikanter.

På www.vitalmetoden.se kan du läsa mer.

Av: Vivvi Alström och Birgitta Lindvall Wiik

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons