SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Virala tändsticksfilmen visar vikten av social distansering

19 mar, 2020 
Svårt att se vad social distansering ska göra för nytta mot coronaviruset? Här är filmen som förklarar allt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

”Social distansering” är ett uttryck om kommer bli synonymt med coronakrisen 2020 – men vad det betyder är i stort sätt ”håll dig hemma”. Eller åtminstone: Minimera dina fysiska, sociala kontakter.

Varför? Jo, för att det har visat sig vara ett av de mest effektiva sätten vi har för att bekämpa spridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 i dagsläget, tills det finns ett godkänt vaccin på plats eller vi har byggt upp en immunitet (om det ens går). Och det är därför vi uppmanas att jobba hemifrån, konserter avbokas och högskolor stänger – för att vi ska kunna minimera spridningen och därmed skydda riskgrupperna i samhället, och ”plana ut kurvan” så att inte fler blir sjuka i covid-19 samtidigt än sjukvården klarar av.

Minska coronasmittan med avstånd

Ett av de bästa exemplen på effektivitet är Hongkong, där man nästan direkt efter att smitta konstaterats i staden stängde skolor, kontor och ställde in större event. Då stannade smittan av där, vilket kan jämföras med både Sydkorea och norra Italien där antalet smittade ökade snabbt under samma period.

Annons

Enligt amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ska man hålla två meters avstånd till andra personer när det är möjligt.

Det kan vara svårt att föreställa sig hur social distansering ska gå till praktiskt, men någon som på ett pedagogiskt sätt visar hur stor skillnad det kan göra är animatören Juan Declan, som la upp den här lilla filmen på sin Instagram-sida:

I filmen ser vi uppradade tändstickor där någon sätter eld på den första. Elden sprider sig snabbt genom raden stickor – tills en av dem kliver ut och stoppar spridningen. Filmen har blivit väldigt uppskattad online, med över 125 000 gilla-markeringar och 1600 kommentarer.

Den påminner oss också om hur stor betydelse individen kan ha i detta – alla som håller sig hemma kan vara tändstickan som bryter den negativa kedjan!

Annons

Fortfarande svårt att se hur det kan göra skillnad att distansera sig socialt i dessa tider? Den här bilden som den medicinske professorn Robert A.J. Signer lagt upp på sin Instagram-sida säger även den en hel del:

I ett debattinlägg på The San Diego Tribune skriver han:

”Social distansering är vårt bästa hopp för att minska takten på coronavirusets spridning, och det kan gå snabbt om vi gör det på allvar. Ju fler som tillämpar social distansering, och ju snabbare vi gör det, desto fortare kan allt återgå till det normala”.

Källa: Prevention, Instagram, The San Diego Tribune Foto: TT

LÄS MER:

Klara-Maria har corona: Blev chockad och skärrad

Svensk forskare: Corona mindre smittsamt än man tidigare trott

Anders Tegnell om coronaviruset: Vi har en jobbig tid framför oss

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Annons