SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför ska du ta en tesked vinäger innan maten

25 aug, 2022 
Kvinna häller upp vinäger/forskaren Jessie Inchauspé
Ett instabilt blodsocker gör oss trötta, hungriga och inte sällan på dåligt humör. Här förklarar forskaren Jessie Inchauspé hur en tesked vinäger kan ha en avgörande effekt på vår hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Beroende på vad vi äter stiger våra blodsockernivåer för att sedan sjunka tillbaka igen efter ett par timmar. Dessa toppar och dalar påverkar hur vi mår och känner oss. Höga toppar kommer övergå i en rejäl dipp och när blodsockret går ner blir vi trötta, hungriga och får humörsvängningar.

VIDEO: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
VIDEO: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

Även sömnen påverkas av vårt blodsocker. Har du haft flera toppar och dalar under dagen kommer ditt blodsocker nattetid återspegla detta – och du sover sämre än vad du annars skulle ha gjort.

Vinäger och citronsaft stabiliserar blodsockret

Målet är en så rak blodsockerkurva som möjligt. Ett stabilt blodsocker gör att vi mår och presterar bättre, vi blir på det hela taget mer stabila. Det finns flera sätt att hålla ett jämnt blodsocker. Det mest elementära är att undvika snabba kolhydrater som pasta och vitt bröd. Sötsaker och hel–, halvfabrikat likaså. Men vad flera forskare nu upptäckt är att med rätt tillbehör kan man äta dessa kolhydrater utan att få höga blodsockertoppar.

Annons

Forskaren och författaren till boken Glucos Revolution, Jessie Inchauspés motto "Put clothes on your carbs" (klä dina kolhydrater), är ett bra riktmärke. När man äter kolhydrater bör man alltså kombinera dem med protein, fett eller fibrer för att plana ut kurvorna. Sugen på en macka? Ta den tillsammans med en halv avokado. Samma gäller frukt. Ät lite nötter eller nötsmör till din frukt för ett stabilt blodsocker.

En tesked vinäger utblandat i ett glas vatten kommer gör att din kropp får betydligt lättare att hantera en måltid med pasta.

En annan upptäckt är att en tesked vinäger eller tre teskedar citron, om man föredrar det, innan maten har en utjämnande effekt på blodsockret. I exemplet ovan tittar man på hur en vanlig pastatallrik påverkas vårt blodsocker med och utan vinägern. Vinägern kan med fördel blandas ut i ett glas vatten eller i en vinägrette till en sallad innan maten. Denna lilla enkla vana får stor effekt på kroppen och ditt mående resten av dagen.

Källa: Instagram/Glucosegoddess

SE OCKSÅ: Frukten och bären med mest proteinBrand logo
SE OCKSÅ: Frukten och bären med mest protein
Annons