"Vilka fibrer fungerar bäst?"

Forskare: "Ät den här kolhydraten och gå ner i vikt"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Hur mycket fiber ska man egentligen äta och finns det bättre och sämre sorter? Många bröd- och pastasorter innehåller så kallade vita fibrer – vad är det? Är vit fiberpasta lika bra som den bruna fullkornspastan? Jag undrar också om fullkornsbröd är lika bra som helkornsbröd?”

/MåBra-läsare

 

”Välj grovt bröd, gryn, nötter, frön”

Svar:  Mängden kostfiber som vi behöver varierar från individ till individ, men rekommendationen ligger på 25–35 gram per dag. För att komma upp i denna mängd under en och samma dag kan du exempelvis äta:

1 apelsin

200 g broccoli

2 knäckebrödsskivor

1 rågbrödsskiva

2 dl havregryn

Det finns, som du nämner, olika sorters kostfiber. Därför är det viktigt att vi varierar maten vi äter. Vit fiberpasta innehåller kostfiber från framför allt durumvete, medan fiberpastan, som är lite brunare till färgen, innehåller kostfiber även från hinnan som omger vetekärnan. Det betyder att fiberpasta innehåller lite mer vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men skillnaden i mängden kostfiber mellan olika pastasorter är så liten att det egentligen inte spelar någon roll om du väljer fiberpasta eller vanlig pasta. Då är det bättre att i stället äta mycket fiberrika grönsaker som dessutom innehåller en stor mängd annan näring.

Fullkornsbröd och bröd med hela korn i är ur ett kostfiberperspektiv ganska lika. Om du är ute efter att få i dig mycket kostfiber är det bra om du väljer grovt bröd, det vill säga hellre fullkorns- och helkornsbröd än vitt kostfiberbröd. Ät också gryn, nötter, frön och kostfiberrika grönsaker och frukter som broccoli och apelsin. Tänk även på att de olika livsmedlen innehåller olika mängder energi – kalorier. Om du behöver mycket energi kan du som mellanmål ta ett par nävar osaltade nötter. Men om du vill hålla igen på kaloriintaget kan det vara bättre att välja en liten tallrik fil med havregryn och någon grönsak för att få i dig mycket kostfiber.

Anki

 

Läs mer:

Forskare: ”Ät den här kolhydraten och gå ner i vikt”

Håll igen på fibrerna – för magens skull

Gröt till frukost – 10 recept som ger energi!

 

Redaktionens tips
Dela på: