Vila smartare i sommar – så varvar du ner på bästa sätt

Kvinna njuter av sommaren på en brygga

Ge dig själv de bästa förutsättningarna för en riktig omstart. Här är våra tips på vad du kan tänka på för att du ska må som bäst före, under och efter semestern.

Före semestern: Trappa ner

Det är nästan här du kan göra den största vinsten genom rätt mindset! Gå inte från 0–100 direkt så har du större chans att maxa njutet.

 • Forskning visar att lyckan är som störst veckorna före semestern, när man ser fram emot allt härligt som ska komma. Så passa på att rida på vågen och lev ut dina semesterdrömmar redan nu! Använd den överdrivna semesterhatten och färgglada tunikan, samla vännerna för en kväll med sangria och tapas och planera roadtrippen i Spanien eller försjunk i guideboken i soffan.
 • Har du möjlighet – varför inte ta en extra dags ledigt varje vecka månaden innan och efter semestern? Då känns sommarledigheten extra lång och lyxig och chansen ökar att du verkligen utnyttjar dina helger till härliga sommaräventyr.
 • Tacka nej. Du behöver inte vara med på precis alla möten och sociala event hela maj och juni. Ducka för nya projekt veckorna innan semestern i den mån det går, så att inte arbetsuppgifterna tornar upp sig och du måste jobba som en galning ända in i kaklet. Har du möjlighet, beta av de tröga projekten och uppgifterna i god tid innan semestern så att du kan kan ägna dig åt lite mer lättsamma uppgifter sista veckan. Var lite ego!
 • Gå inte och vänta bort dagarna fram till semestern – utnyttja tiden och åk och bada på kvällarna, möt upp vännerna för rosé-picknick, ät lunch i solen så ofta du kan och cykla eller ta en promenad till jobbet.
 • Snurrar det i huvudet av allt som ska hinnas med i sommar/under semestern? Rensa i planerna! Visst är det skönt att nyttja den extra lediga tiden till att bocka av på todo-listan, men det får inte bli för mycket. Gör upp en priolista: Måla om förrådet, sortera bilder, städa ur alla skåp, bygga lekstuga – vad är viktigt och vad kan vänta? Annars är risken att du inte hinner njuta ordentligt av sommaren och ledigheten. En bra plan är att sätta av i snitt 1-2 timmar per dag för sådant som behöver göras.
 • Rensa i pappershögarna och på skrivbordet, det skapar ett inre lugn och känsla av nystart inför hösten.
 • Gör gärna en plan och sätt upp målbilder för livet efter semestern redan nu. Känslan av kontroll ökar chansen till total avkoppling.

Läs också: Stressa ner – 8 enkla övningar som hjälper dig!

Under semestern

Äntligen dags för veckorna du laddat för hela året! Se till så att du inte sätter krokben för dig själv genom att ha skyhöga förväntningar. Njut av de små sakerna och allt det positiva i livet du skapat åt dig själv.

 • Börja ledigheten med några dagars riktig reboot så att du kommer in i semesterlunken och släpper vardagen. Sätt autosvar på mailen (och logga gärna ut från sociala medier ett par dagar), släpp alla måsten, ät bra (och god!) mat, sov mycket, träna – gärna yoga eller löpning som hjälper dig att rensa tankarna och landa i nuet, kramas mycket med dom du tycker om, gå ut i naturen, läs avkopplande litteratur (chicklit-böcker, deckare eller skvaller är perfekt).
 • Glöm inte bort att stanna upp och lära dig att vila även i kaoset! Trots att det inte blev som du tänkt just nu eller att disken står kvar och du borde egentligen, och, och, och…
 • Men – har du projekt som beslutat att ta tag i – gör det ganska omgående, lite i taget varje dag. Efter att dagens sysslor är avbockade är det lättare att bara slappa. Att prokrastinera och skjuta saker framför sig är ingen avkopplande lösning.
 • Logga ut – på riktigt. Upplev din semester, inte andras.
 • Blir du väldigt stressad av mailkorgens omfattning när du kommer tillbaka – avsätt en halvtimme en gång i veckan för att rensa igenom. Flagga det du behöver ta tag i direkt efter semestern och kasta alla oviktiga mail (var hård!). Tänk inte mer på den sedan.
 • ”Ingen kommer sköta mitt jobb.” Nej, men ingen förväntar sig – eller kan förvänta sig – att det kommer presteras på samma sätt under sommaren. Och glöm inte, det är bara ett jobb.
 • Gör sådant DU vill! Inte vad andra förväntar sig av dig. Självklart med hänsyn till familj och vänner som du delar semestern med.

Läs också: 7 saker som händer i kroppen när du får semester

Efter semestern – trappa upp försiktigt

Mjukstarta! Dra ut på njutet och unna dig lite extra. Lär av dina misstag och försök få in en mer hållbar vardag med balans mellan vila och måsten.

 • Skriv ner dina mål – och dina delmål. Vad vill du ska hända i höst? Hur kan du nå dit, bit för bit?
 • Sätt nya vanor – på ett smart sätt. Med återgång till jobb och skola följer den klassiska nystarten, men att rivstarta på alla fronter samtidigt brukar sällan resultera i särskilt långvariga resultat. Ett smartare sätt är att införa dina nya vanor samtidigt, men lite i taget. Skriv ner hur du vill att dina nya rutiner ska se ut och bestäm en dag när du börjar. Gör sedan små men tydliga förändringar som markerar ditt nya jag på varje punkt. När du kommit in i det nya tänket kan du successivt växla upp för att nå dina mål. Och sträva inte efter för många livsstilsförändringar på en gång, det måste vara hållbart.
 • Var smart – börja inte jobba på en måndag. Börja på en onsdag eller torsdag för en mjukare återgång till vardagen.

Läs också: Få en (nästan) stressfri semester med barnen

Bildkälla: IBL

Utvald läsning