Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Viktiga märkningen när du köper solskyddsfaktor

16 jun, 2017 
AvMalin Perlheden
Solkrämer i all ära – men är ditt skydd verkligen så bra som du tror? Här är märkningen du ska hålla ett extra öga på när du köper solkräm!
Annons

Att det är viktigt att smörja in sig under sommaren vet alla, men trots att vi blivit allt bättre på att smörja in oss är det inte många som har koll på vad de olika märkningarna på solkrämsflaskan står för. Det finns två olika sorters UV-strålning och det är viktigt att skydda sig mot båda.

Solskyddsmärkning – lär dig den viktiga skillnaden

Förutom att det kan göra väldigt ont att bränna sig så ökar risken att utveckla någon form av hudcancer om man bränner sig i solen, därför finns det flera goda anledningar att skydda sig när man är ute.

Du bör smörja in dig ungefär varannan timme och alltid direkt efter att du har badat. 

Inför ditt köp är det viktigt att du känner till vad märkningarna på flaskan står för. De flesta av oss känner till faran med UV-strålar, men få har koll på att det finns olika sorters skadliga strålar. Här benar vi ut skillnaden!

UVA-strålar

Solljus består till 90 procent av UVA-strålar som är de som gör att vi blir solbrända. Det är samma strålar som gör att huden åldras i förtid och är boven i dramat när det gäller hudcancerformerna melanom och basialom.

Annons

Köp Nivea solkräm direkt från oss: Just nu till kanonpris!

Solkrämen skyddar mot alla skadliga strålar!

UVB-strålar

När vi bränner oss i solen är det UVB-strålarna som är skurken. Men förutom röd, fjällande och ömmande hud kan UVB-strålarna orsaka malignt melanom, basaliom och skivepitelcancer; den näst vanligaste formen av maligna hudtumörer.

Den tredje formen av UV-strålar kallas UVC och når aldrig oss på jorden och är alltså ingenting att oroa sig för. UVC-strålar absorberas av ozonlagret.

Så hög solskyddsfaktor behöver du

I Sverige ska du använda ett solskydd med en solskyddsfaktor på minst 30, men utomlands kan du behöva ännu mer. Om du har lätt för att bränna dig, är blond och lätt får fräknar bör du aldrig gå under solskyddsfaktor 30.

Köp kit med Nivea-solskyddsprodukter direkt från oss! Solskyddsfaktor 30!

Kläder och skugga ger det bästa solskyddet, men alla som befinner sig ute i solen behöver också använda solkräm. Din solskyddskräm ska helst varken innehålla parfym eller konserveringsmedel och tänk på att ditt solskydd har ett bäst före datum – håll ett öga på det och släng solkrämen om datumet har passerat. Om du använder gammal solskydd så riskerar du att mista skyddet som den ska ge dig.

Annons

Källor: Måbra.com, cancer.se, metro.se

Köp sommarens bästa solskydd här

Skydda huden med detta solkit från Nivea. NIVEA SUN har en optimal balans mellan UVA- och UVB-filter vilket skyddar din hud. Den ger omedelbart skydd mot solbrändhet och mot för tidigt åldrande av huden och hjälper dessutom till att minska risken för solallergier och är självklart vattenresistent. Den vårdande formulan med hudens eget hydramin ger djupgående fukt som varar länge.

Beställ redan i dag så har du din solkräm om bara tre dagar!

Läs mer om produkterna här

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop (reklamlänk). Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons