Vem är Agnes Wold? Allt om Sveriges "bakterie-orakel"

Coronavirus - Agnes Wold förklarar hur immunförsvaret fungerar

Det här är Agnes Wold
Slå på ljud

Agnes Wold har ofta figurerat i medier i coronatider – men vem är hon? MåBra reder ut!

Vem är Agnes Wold?

Agens Wold

Agnes Wold är överläkare och professor i bakteriologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Agnes Wold, 65, är professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Göteborgs universitet vid Institutionen för biomedicin. Hennes akademiska grad är docent och hennes särskilda inriktning är mot normalflora. Hon växte upp i Uppsala, men flyttade till Göteborg 1970. Hennes make Lars Melchior är historiker och de har tre vuxna barn ihop. Agnes Wold har varit värd för ”Sommar i P1” 2014 och ”Vinter i P1” samma år. Hon har synts flitigt i medierna under den pågående coronakrisen och slår hål på myter om den pågående pandemin.

Hon anser att vår okunnighet och rädsla för baciller begränsar oss i onödan och har blivit hyllad för sin raka kommunikation kring allt från överdriven städnoja till tydliga direktiv när coronapandemin blossade upp. I MåBra har du tidigare kunnat läsa om när hon avlivar 5 envisa myter om just coronaviruset.

Har skrivit flera böcker

Agnes Wold avlivar myter om coronavirus och myter om covid-19

Agnes Wold hyllas ofta för sitt raka sätt och förmåga att avliva myter.Agnes Wold har tidigare varit ordförande i Kvinnliga akademikers förening och Chalmers tekniska högskola utsåg henne till hedersdoktor 2006. Hon är medlem i Högskoleverkets jämställdhetsgrupp och har också skrivit flera böcker inom medicin och hälsa, bland annat böckerna ”Inflammationssjukdomar” och ”Praktika för blivande föräldrar: gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund”.

I samband med lanseringen av den senare deltog Wold flitigt debatten kring amning och alkoholkonsumtion, där hon menade att förbudet att dricka alkohol och amma var ett ”exempel på allmänmoralismen över kvinnor”.

– Det är en väsensskillnad mellan att dricka när man är gravid och när man ammar, det senare är helt ofarligt för barnet. Det är omöjligt att barnet kan få i sig skadliga mängder alkohol genom bröstmjölken. Om mamman har 1 promille i blodet får bröstmjölken en alkoholhalt om 1 promille, vilket motsvarar en lättöl utspädd 20 gånger, sa hon då.

Årets kvinna 2016

Agnes Wold om Corona.

2016 utsågs hon till Årets kvinna av tidningen Expressen med motiveringen: ”I en medievärld som premierar åsikter och bildsköna brudar, slog hon sig in i toppen och gjorde slarvsylta av myter om städning, amning och klimakteriet. På kort tid har professor Agnes Wold gått från stridbar förebild i den gubbiga universitetsvärlden, till att också bli hela Sveriges kärring mot strömmen. Nu tar hon sin rättmätiga plats som upplysningskvinna, rustad med forskning, förnuft och sarkastisk humor. Hon stärker och befriar, med kunskap och formuleringsglädje. Vårt behov av Wold är stort, mycket stort.”

För två år sedan tilldelades Agnes Wold Learning även priset ladder prize:

”Learning ladder prize” är ett opolitiskt pris som ska gå till en svensk som utan egen vinning hjälper andra till att utveckla förståelse och kunskap om oss som människor och hur vi kan leva i balans i vår gemensamma värld, skriver de på sin hemsida.

8 gånger då Agnes Wold satt ner foten

När Agnes Wold var först i Sverige med att upplysa om coronaläget i bland annat Thailand:

”Håll er borta från Thailand för guds skull!”

När Agnes Wold förklarade hur immunförsvaret fungerade: ”Nej, du kan inte boosta immunförsvaret mot coronavirus”

När Agnes Wold satte ner foten mot fatshaming: ”Skulle någon kalla mig fet skulle jag slå dem på käften”

När Agnes Wold krossade myterna om städning: ”Jag blir aggressiv bara jag tänker på det” 

och den ännu tydligare ”Det är meningslöst att städa”

När Agnes Wold bad bacillrädda föräldrar att tagga ner: ”Sug på era barns nappar”

När Agnes Wold fnös åt saltskräcken bland föräldrar: ”Ge barnen mer salt, inte mindre”

När Agnes Wold röt åt Skatteverket när man utökade vad som ryms inom ramen för friskvårdsbidraget: ”Det är ren hokus pokus”

 

För den som vill ha mer Agnes Wold är hennes twitterkonto en källa till nya uppdateringar.

 

Källor: MåBra, Expressen, Göteborgs universitet

Utvald läsning