Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Din vattenflaska kan vara en hälsofara – så snuskig är den

25 sep, 2020 
Hur ofta rengör du din vattenflaska? Efter att ha läst det här kommer du vilja göra det oftare i alla fall! Forskning visar nämligen att det kryllar av bakterier i de odiskade flaskorna – och de kan göra dig sjuk.
Annons

Har du också en vattenflaska med dig på promenaden, en som står på skrivbordet eller en som alltid ligger i gymväskan? Jättebra! Du sparar pengar genom att inte behöva köpa nya engångsflaskor varje gång, och du sparar dessutom på miljön genom att slänga mindre plast.

Vad du däremot inte sparar in på är bakterier. Ett vanligt dricksglas använder du en, kanske två-tre gånger innan du diskar det – men när diskade du din vattenflaska senast? Det spelar ingen roll om du har en flaska av glas, tjock plast eller metall – därinne kommer bakterierna att frodas om du inte rengör den med jämna mellanrum. Och det räcker inte att gnugga lite vid själva öppningen.

– Bakterier har en förmåga att bilda en biofilm på insidan av den återanvända behållaren över tid. Därför behövs det en mekanisk åtgärd för att bli av med den filmen som lägger sig på insidan av flaskan, säger Philip Tierno, professor i klinisk patologi och mikrobiologi vid universitetet i New York till den amerikanska sajten Mashable.

Annons

Biofilmen går att jämföra med havstulpaner som sätter sig på båtbottnar, eller tvålbeläggningen som ofta blir i badkaret – det går inte att bara skölja bort med vatten!

Hur mycket bakterier finns i flaskan?

Enligt en studie som gjordes vid Canadian Journal of Public Health 2017 kan en vattenflaska man använder om och om igen innehålla så mycket som 300 000 bakterier – per kvadratcentimeter! Det går att jämföra med en undersökning som visar att utsidan på en hunds tuggleksak bar på 3 000 bakterier/kvadratcentimeter…

En jämförelse från 2016 visar dessutom att vattenflaskan kan vara snuskigare och mer bakterierik än både tandborstmuggen och toalettsitsen(!).

Som om det inte vore nog visade prover att det var vanligt att några av bakterierna var så kallade e.coli-baktierier – bajsbaktierer. Den här typen av organismer kan göra en människa rejält sjuk, med bland annat diarré och illamående.

Hur ofta ska man diska sin vattenflaska?

De flesta återanvändbara vattenflaskor går inte att diska i maskin, antingen på grund av att de höga temperaturerna gör att ytan släpper ifrån sig plast, eller för att det är svårt att få flaskan ren inuti.

Annons

Diska istället för hand med en flaskborste, i varmt vatten och med diskmedel – en gång i veckan. Och ge både ut- och insida en rejäl omgång när du ändå håller på!

Här är en flaskborste i silikon från Cervera för 169 kronor som du kan använda. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

 

Svart flaskborste från Cervera
Svart flaskborste från Cervera.

Något man kanske inte tänker på är hur ofta man rör vid vattenflaskans öppning – du skruvar av korken, på den igen, torkar bort vattendroppar eller läppstift från munstycket med handen. Handen, som du tidigare skakat flera nya händer med, tagit i toaletthandtaget med, hållit i dig med på bussen och så vidare. Inte konstigt att flaskan blir en oas för bakterierna!

Vilken vattenflaska bör man köpa?

Vilken flaska du bör välja beror på smak och hur du tänker använda den. Plast är bra på gymmet eftersom den håller bra om den skulle få en smäll, samtidigt som den väger relativt lite i träningsväskan.

Glas och metall är däremot möjligt att köra i diskmaskinen, och kommer inte att släppa ifrån sig plastpartiklar efter något år, vilket en plastflaska kan göra.

Om du väljer en flaska med vid öppning underlättar du för ditt framtida jag, eftersom det blir lättare att rengöra den.

Lycka till!

Källa: Mashable, Huffington Post   Foto: TT

Läs mer:

5 snuskiga saker vi gör omedvetet

Män med skägg bär fler bakterier än hundar

Här är de skitigaste sakerna på jobbet – 8 bakteriefällor

Annons