Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Vårtor på fötter eller händer? Så blir du av med dem!

06 mar, 2019 
Så blir du av med vårtorna.
Har du eller ditt barn fått vårtor på händer eller fötter? Det är inte så roligt, men oftast helt ofarligt. Här svarar farmaceuten på frågor om vårtor och ger de bästa tipsen för att bli av med vårtorna!
Annons

Det är först när man får problem med sina fötter som man inser hur mycket man använder dem och hur underbart det är att ha sköna mjuka fötter utan smärta – och utan fotvårtor! Om du råkat ut för just en vårta så berättar här Kronans Apoteks farmaceut, Ynette Gustavsson, lite mer om vad det är och vad du kan göra åt det.

Vad är en fotvårta egentligen?

– Fotvårtor orsakas av ett virus som heter humant papillomvirus. HPV finns överallt. Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden, säger Ynette Gustavsson

Varför får man vårtor?

– Vårtor trivs i varma fuktiga förhållanden. Viruset sprids lätt i till exempel simhallar, gym och genom direktkontakt. Vissa människor får en vårta, andra får tio-tjugo stycken. När man blir äldre minskar risken att få vårtor då man blivit mer immun mot viruset.

Annons

Vårtor kan smitta både genom direktkontakt och via föremål som bär smittan. Att hitta källan till en infektion är nästan omöjligt då viruset som orsakar vårtor förekommer överallt och det tar två till sex månader från dess att infektionen får fäste till dess att symptom börjar synas.

Är vårtor farliga?

– Vårtor på händer och fötter är generellt sett ofarliga och behöver därmed egentligen inte behandlas eftersom de försvinner av sig själva efter ett tag, även om det kan ta mycket lång tid. Utan behandling försvinner de i regel på några månader men ibland kan det ta upp till flera år innan en vårta är helt borta. För att påskynda läkningsprocessen kan man behandla aktivt med särskilt utvecklade vårtmedel, förklarar Ynette.

Hur kan man behandla vårtor?

Det finns flera olika slags medel man kan använda!

Frysbehandling:

En frysbehandling innebär att man fryser ner vårtan på djupet och dödar den på cellnivå. Det är en helt ofarlig behandling.

Frysbehandling från Wortie, läs mer och köp här. (reklamlänk)

Vårtfrysmedel från Wortie.

 

Vårtmedel

Vårtmedel är en utvärtes behandling med en verksam lösning som absorberas direkt in i vårtan och inte lämnar några ärr efter sig. Beroende på produkt kan lösningen exempelvis innehålla myrsyra som torkar ut vårtan från insidan. Kroppen stöter därefter själv naturligt bort vårtan, vilket är en helt ofarlig process.

Kutanlösning från Verruxin, läs mer och köp här. (reklamlänk)

Vårtlösning från Verruxin.

Vårtpenna

Vårtpennan innehåller en kraftfull och betydande myrsyralösning som har en uttorkande funktion för vårtan. Myrsyran är ofarlig för alla, från barn till vuxna.

Vårtpenna från Wartner, läs mer och köp här. (reklamlänk)

Vårtpenna från Wartner.

 

Vårtplåster

Vårtplåster hjälper att ta bort envisa fotvårtor säkert och smärtfritt samtidigt som plåstret döljer och minskar risken för smittspridning. Att sätta ett plåster på vårtan är en enkel och säker behandling som passar för hela familjen.

Vårtplåster från Trans-Ver-Sal, läs mer och köp här. (reklamlänk)

Vårtplåster från Trans-ver-sal.

 

OBS: Läs på förpackningen om produkten passar för barn och i så fall vilken ålder. Observera att i de fall vårtan är särskilt besvärande bör man kontakta sin husläkare eller vårdcentral för att få specifika råd. Detta kan exempelvis vara fallet om man upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, om vårtan är sårig, blöder eller sitter på annat ställe än händer och fötter.

 

Läs mer:

Fina fötter i sommar – så slipper du problemen

Fotproblem? Så blir du av med de 6 vanligaste

5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

 

Annons