HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Varningssignaler på att din tonåring är på väg att hamna snett

02 sep, 2019 
Unga i kriminella gäng.
Kriminella gäng lockar till sig allt fler unga i landet. Men varför? I måndagens Nyhetsmorgon berättade psykologen Martin Forster om vad som gör att tonåringar lockas till dåliga sällskap – och vad man som förälder kan göra för att avstyra det.
Annons

Det har varit mycket prat den senaste veckan om den växande gängkriminaliteten i landet, framförallt i storstäderna och dess förorter, och hur den lockar till sig medlemmar som är allt yngre. Och inte bara killar, utan andelen tjejer som går med i gängen ökar också.

I måndagens Nyhetsmorgon i TV4 var Martin Forster, legitimerad psykolog, inbjuden för att ge sina tips kring vad man bör vara uppmärksam på med sin tonåring. Vilka tecken ska man ta på allvar och kan man hjälpa och stötta sitt barn i rätt riktning?

Det första steget är att upptäcka att ens tonåring är del i ett gäng och håller på med kriminella aktiviteter. Hur vet man?

– Oftast märker man det, föräldrar märker det, skolan och lärare märker det. Om man är orolig så är det bästa man kan göra som förälder att lyssna. Inte ställa krav, inte kräva att få veta utan bara försöka att vara mer närvarande och lyssna, säger Martin Forster.

Annons

På så sätt stärks barnets förtroende för dig och chanserna att ditt barn är ärligt mot dig ökar.

Ett av de tydligaste tecknen på att något inte står rätt till är stor skolfrånvaro. Vad gör tonåringen om hen inte är i skolan – och med vem? Så att ha kontakt med skolan är väldigt viktigt, och ta reda på hur det funkar med närvaro och annat. Ett annat varningstecken är förstås om ungdomens beteende börjar ändra sig drastiskt.

Varför går barn med i kriminella gäng?

Men varför söker sig så många ungdomar till gäng idag?

– En av många anledningar kan vara att det finns problem hemma, föräldrar som inte riktigt klarar av sin uppgift, säger Martin Forster.

Men det måste inte bero på föräldrarna. Det kan också vara en tonåring med egna problem som är svåra att lösa. Det kan vara både psykiska och fysiska utmaningar och ohälsa som bidrar till ett utanförskap i skolan. Och viktigast av allt är kanske umgänget. Vilka människor umgås ditt barn med?

Annons

– Just det här med fel sällskap är det som verkligen förvärrar situationen och gör att det blir allvarligt. Man påverkas mer av kamrater än föräldrar under tonårstiden.

Tidigare i programmet har man också intervjuat Catherine Gardell, som berättar om sin tid i ett kriminellt gäng som ung.

– Dels tror jag att det var bekräftelse, en tillhörighet och gemenskap. Det är en oerhört gemenskap i de här kretsarna på ett sätt, berättade hon då.

Och om man då upptäcker att ens barn är del av ett kriminellt gäng, vad kan man göra åt situationen? Enligt Martin Forster gäller det att kunna erbjuda ett alternativ, som lockar mer.

– Det räcker inte att bara sitta och prata med den här tonåringen som är fast i ett gäng och försöka övertyga hen om att det inte är bra. Man MÅSTE bryta upp det sociala sammanhanget, säger han.

Se hela klippet på TV4 här:

Läs mer:

Barn i sociala medier – expertens vett och etikett-tips

Barn till äldre föräldrar uppför sig bättre

Varför blir barn mobbare? Ny studie pekar ut föräldrar

Annons