Varningen: Ge inte barnet okänd bröstmjölk

På bland annat Facebook finns grupper där en nybliven mamma kan få tag på bröstmjölk som någon annan har till övers. Om mamman själv inte vill eller kan amma sitt barn kan det vara en lösning – men nu varnar barnläkare för detta mjölkbyte:

– Jag blev varse det här för några månader sedan. Hur vanligt det är vet jag dock inte, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och amningskonsult vid Sachsiska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, till Expressen.

Läs också: Kan man öka mängden bröstmjölk och göra den nyttigare?

Hon vill INTE rekommendera någon att ge sitt barn bröstmjölk från utomstående, om den inte har blivit kontrollerad för sjukdomar och innehåll.

– Bröstmjölk är en kroppsvätska som, precis som blod, kan innehålla virus och bakterier. I värsta fall kan barnet få sjukdomar som hepatit B eller hiv, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy till Expressen.

Det är väldigt svårt att kontrollera vad mjölken har varit med om innan barnet konsumerar den om den hittas på det här sättet. Du kan inte vara säker på att den inte innehåller rester av nikotin eller värre, du vet inte om den förvarats på rätt sätt utan att ha hunnit tinas någon gång och du kan inte säkert veta hur gammal den är. Fel behandling av bröstmjölken kan innebära att den bär på farliga bakterier.

– Den donerade bröstmjölk som delas ut inom sjukvården, från mjölkbankerna, är snabbpastöriserad samt kontrollerad för bakterieinnehåll. Mammorna får också lämna blodprov för smittsamma sjukdomar, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Läs också: Kan jag dricka alkohol fast jag ammar?

Hon rekommenderar istället att de som har svårt med amningen att försöka amma oftare, och om det inte hjälper vända sig till BVC eller an amningmottagning för att få hjälp.

På Facebook-sidorna framkommer också att bröstmjölken kan användas i bakning eller att smörja på torr hud och sår.

– Visserligen är bröstmjölk bakteriedödande, men hudläkare avråder ändå från det eftersom det socker som finns i mjölkresterna blir mat till andra bakterier. Det förekommer också förfrågningar från cancerpatienter som vill ha donerad bröstmjölk, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy till Expressen.

Källa: Expressen

Foto: Thinkstock

Rör på dig mamma – för din dotters skull

Du är din dotters främsta förebild – sätt ett positivt exempel!

Läs också: Rör på dig mamma – för din dotters skull

Utvald läsning