Barnläkare: Populära dieten kan vara livsfarlig för ditt barn

Den populära dieten LCHF som innebär att man äter mycket fett, mycket kött och nästan inga kolhydrater kan vara mycket farligt för barn med diabetes typ 1, rapporterar Sveriges radio. Och nu varnar barnläkare föräldrar för dieten som marknadsförs flitigt på nätet och i sociala medier.

Orsaken är att barn kan utveckla syraförgiftning, så kallad ketoacidos, om de får i sig mycket fett och för lite kolhydrater. Och förgiftningen, som går att förväxla med magsjuka, kan snabbt bli till ett livshotande tillstånd om det inte behandlas.

Strikt LCHF-kost innehåller dessutom så pass lite kolhydrater att barnet blir trött, svagt, inte växer som det ska och inte kommer in i en normal pubertet.

Många föräldrar tror att de gör barnen friskare med LCHF genom att blodsockernivåerna stabiliseras hos vissa barn, och därigenom kan de ges mindre insulin. Men det är en missuppfattning, enligt överläkaren Gun Forsander på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

– Vi vet ju att riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 inte bara är blodsocker. Det är också blodfetter, blodtryck och förstås rökning. Och vi måste ta alla faktorer i beaktande när vi behandlar dessa barn, säger hon till Ekot.

Källor: Dagens Diabetes, Sveriges radio

Bild: Thinkstock

Utvald läsning