SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Vanligt vaccin kan skydda mot svår lunginflammation vid covid-19

24 mar, 2020 
spruta med vaccin
Tillhör man en riskgrupp kan det vara bra att vaccinera sig mot lunginflammation. Vaccinet kan ge ett viss skydd mot allvarligare former av covid-19. Det menar flera svenska experter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Redan idag finns ett vaccin mot lunginflammation som skulle kunna skydda äldre och riskgrupper mot att utveckla en allvarlig covid-19. Vaccinet används idag mot pneumockocker, den vanligaste bakterietypen bakom lunginflammation. Den kan också orsakas av virus.

Vid covid-19 kan man alltså drabbas av lunginflammation från coronaviruset i sig, men också som en komplikation orsakad av bakterier. Vid svåra virusinfektioner blir nämligen slemhinnan i lungorna skadad och då är det även lättare för bakterier att ta sig in i kroppen.

”Kan vara klokt att vaccinera sig”

Det pneumokockvaccin som används idag skulle alltså kunna skydda någon som drabbas av covid-19 att utveckla en bakteriell lunginflammation. Birgitta Evengård, seniorprofessor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, uppmanar därför alla äldre och riskgrupper att vaccinera sig mot pneumokocker.

Och hon får medhåll från flera andra svenska experter, bland annat Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet:

Annons

–Min spontana känsla är att jag tror att det kan vara klokt, utan att ha stöd i stora vetenskapliga studier. Förutom handtvätt, att undvika sociala kontakter och att ta sig i ansikte, skulle jag absolut rekommendera alla i riskgrupperna att vaccinera sig, säger han till DN.

Pneumokockvaccin ingår redan idag i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla över 65 år och yngre personer som tillhör riskgrupper, ska vaccinera sig mot pneumokocker.

Vaccin mot pneumokocker

Till riskgrupper räknas den som:

 • är över 65 år.
 • har kraftigt nedsatt immunförsvar eller saknar mjälte.
 • har ett kokleaimplantat inopererat.

Vaccin rekommenderas också vid vissa andra sjukdomar. Men då ska en läkare först avgöra om du har ett behov av vaccin. Hit hör den som

 • har en kronisk sjukdom i hjärtat, lungorna eller levern.
 • har kronisk njursvikt.
 • har en sjukdom som leder till att lungorna fungerar sämre eller att det är svårt att orka hosta, till exempel kroniska neurologiska sjukdomar eller cystisk fibros.
 • har diabetes.
 • röker eller har ett missbruk av alkohol.

De olika regionerna bestämmer själva vilka som får vaccinet kostnadsfritt och vilka som behöver betala själva.

 • har en kronisk hjärt- eller lungsjukdom
 • har nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft
 • har kronisk lever- eller njursvikt
 • har diabetes
 • har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Alla äldre än 65 år samt riskgrupper erbjuds vaccination med Pneumovax gratis. Det skyddar mot 23 olika typer av pneumokocker men det skyddar inte mot själva lunginflammationen. Däremot finns ett annat vaccin, Prevenar 13, som skyddar mot 13 typer av pneumokocker och även mot lunginflammation.

Foto: TT

Läs mer: 

Ny undersökning: Många äldre väljer att inte isolera sig – trots risken för corona

5 nyord som dykt upp i coronakrisen – har du hört dem?

Envis hosta kan vara lunginflammation – så vet du

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Läs det senaste om coronaviruset och uppdatera dig på vad olika experter har att säga om utvecklingen. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Annons