FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny teori: Ämne i vanlig magmedicin kan stoppa coronaviruset

28 apr, 2020 
Kvinna med halsbränna sväljer ner ett piller med vatten
En receptfri magmedicin testas nu som behandling av covid-19 i USA. Forskare tror att läkemedlet kan förhindra viruset från att föröka sig.
Annons

Flera sjukhus i New York testar sedan början av april en magmedicin mot halsbränna på personer med covid-19.  Studien har påbörjats i det tysta bland annat för att förhindra att människor börjar hamstra medicinen och på så sätt orsakar en läkemedelsbrist. Men nu börjar information om den nya behandlingen sippra ut.

Just nu testas medicinen på närmare 200 smittade i en första fas på sjukhus i New York. De patienter som behandlas är svårt sjuka i covid-19 och ligger i respirator. Om testet faller väl ut kommer man att gå vidare och testa medicinen på ytterligare cirka 1200 personer, rapporterar Medical Daily.

Medicin mot halsbränna mot corona

Forskare fick upp ögonen för famotidin, som läkemedlet heter, efter att kinesiska läkare sett att coronasmittade personer som tog famotidin mot halsbränna också blev bättre i  sin covid-19.

Efter att ett amerikanskt företag, Alchem Laboratories, gjort datormodeller av hur famotidin angriper coronaviruset, rankas det nu som en av de mest lovande befintliga behandlingarna mot covid-19. Man tror att läkemedlet helt enkelt kan förhindra coronaviruset från att föröka sig.

Annons

I den pågående studien försöker man nu förstå hur famotidin fungerar, hur hög dos som behövs och om det kan ha några biverkningar. Man hoppas få preliminära resultat från studien inom de närmaste veckorna. Om det skulle falla väl ut kan famotidin sättas in snabbt eftersom det är en så pass vanlig medicin som finns i hela världen. Den är dessutom förhållandevis billig.

Kan Pepcid funka mot covid-19?

Famotidin är den aktiva ingrediensen i läkemedlet Pepcid, som säljs receptfritt i Sverige. I de kinesiska rapporterna tog patienterna nio gånger högre dos än den rekommenderade. I USA får patienterna medicinen intravenöst.

Man vet ännu inte om det kan ha allvarliga biverkningar. Därför avråder läkare starkt från att man laborerar med det på egen hand.

– Vi vet inte ens om det fungerar än. Studien måste bli klar innan vi vet om det hjälper, säger läkaren Kevin Tracey på Feinstein Institutes for Medical Research Northwell Health till CNN.

Här kan du läsa mer om studien.

Foto: TT

 

Läs mer:

Forskarna: Ny nässprej kan stoppa coronaviruset

Bakslag för läkemedel mot coronaviruset i ny studie

Hundar tränas för att sniffa upp corona

Annons