SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Vad är värst – ris eller pasta? Vår nutritionist svarar!

15 nov, 2016 
Anki Sundin
Vad är värst av pasta och ris?
Vilka kolhydrater är "värst"? Anki Sundin svarar på en läsarfråga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Är det bättre att äta ris än pasta? Många som tränar mycket muskler äter ju ris, men däremot inte pasta. Reagerar kroppen olika på dem?

Svar: Pasta och ris innehåller ungefär lika mycket energi räknat i kalorier, men typen av stärkelse och kostfibrer varierar. De ger därför olika blodsockersvar (GI-värde). Men GI-värdets betydelse för hälsa och vikt är mindre än många tror.

Blodsockersvaret varierar även med portionsstorlek, mängden kostfibrer och fett i den blandade måltiden. Till och med hur stora bitar maten består av påverkar GI. Snabbmakaroner ger ett högre GI än standardmakaroner, enbart på grund av att snabbmakaroner är mindre till sin storlek. Det betyder att vi inte behöver lägga så stor vikt vid valet mellan pasta och ris ur det perspektivet.

En del upplever dock att ris mättar lite bättre än pasta, vilket kan vara en förklaring till att många föredrar ris. Sedan är ris en aning mer näringsrikt. Dock bör vi inte äta enbart ris, eftersom det innehåller en del tungmetaller. Älskar du ris så variera mellan olika rissorter, men blanda gärna upp med potatis, rotfrukter, gärna någon fiberrik pastasort och liknande ibland.

/Anki

Annons