"Vad är processad mat?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga:
Jag undrar vad processad mat är för något. Är all mat som man köper i färdigt skick processad? Räknas bröd, burktomater och ost dit eller är det bara färdiglagade maträtter? Vad är skillnaden mellan halvfabrikat/helfabrikat och processad mat? Vad bör man akta sig för och vad kan man köpa?

Josefine

Svar:
All mat, förutom raw food, är egentligen processad. Till och med din egen matlagning hemma i köket kan ses som ett visst processande.

Men i sammanhanget som du tar upp menar man livsmedel som är mer eller mindre industriellt bearbetade och berövade en betydande del av sitt ursprungliga näringsvärde. Vitt bröd är därför mer processat än grovt bröd eftersom vetet som används för att baka det vita brödet har förlorat sin fiberrika del som även innehåller vitaminer och mineraler. Grovt bröd består av en större del kostfiberrikt mjöl och ibland hela korn, så de ingredienserna är inte lika ”processade” som vetemjölet.

Färdigmat som bara behöver värmas i ugn eller mikro är ett annat exempel på vad vi ofta menar med processad mat. Den maten behöver inte vara näringsfattigare än motsvarande hemlagad mat, men skulle av många betraktas som mer processad eftersom den har framställts i en fabrik i stället för hemma i någons kök.

Så har vi förstås de utpräglade varianterna av processad mat, såsom malet och pressat friterat kött, fiskpinnar, fiskbullar, stekbullar (som är en sämre variant av köttbullar), pulver-potatismos och liknande. En del processad mat är alltså inte lika näringsrik som hemlagad mat, men det finns många goda undantag.

Anki

Redaktionens tips
Dela på: