Vad är clean eating?

Fråga: Jag har hört talas om något som kallas clean eating och skulle vilja veta vad det innebär. Är det bättre än ”vanlig” mat och vad ska jag i så fall äta?

Svar: Clean eating handlar om att välja så orörda råvaror som möjligt. Egentligen är inte det här något nytt. Clean eating är egentligen bara ett nytt sätt att säga att bra mat är – bra. Det ska vara näringsrika råvaror, man ska laga maten från grunden och undvika tillsatser. Maten ska också helst vara fri från tillsatt socker. Det handlar om att äta mycket frukt och grönt, gärna vegetariskt ibland, så oprocessad mat som möjligt (det vill säga inte färdiga köttbullar eller fiskpinnar, utan rent kött och ren fisk), fiberrikt och så vidare. Tanken är att maten ska vara så näringsrik, naturlig och fräsch som möjligt. Man vill inte äta bröd som står sig en månad på butikshyllan eller kladdig potatissallad som producerats i ett industrikök, eftersom man föreställer sig att kvaliteten är sämre.

Jag tycker att det är bra att människor börjar bli medvetna om ursprunget på maten vi äter, och att vi som konsumenter ställer allt högre krav på de livsmedel vi ska köpa. Samtidigt finns det ingen näringsfysiologisk poäng med att bli för strikt med vare sig denna eller någon annan kostregim. Jag anser att mat som är lagad av bra råvaror, vare sig det är vi själva eller någon annan som lagar maten åt oss, fungerar utmärkt som alternativ ibland. Någon kanske höjer på ögonbrynen när jag säger att färdigmat är ett bra alternativ men om vi väljer näringsrika maträtter behöver vi inte ha dåligt samvete för att vi äter en färdigrätt då och då. Jag har skrivit om just skillnaden mellan färdigmat och hemlagad mat på här, om du vill veta mer:

/Anki Sundin

Utvald läsning