Nya siffror: Även yngre får intensivvård för corona i Sverige

läkare håller person i handen i sjukhussäng

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Äldre personer har hela tiden ansetts vara den stora riskgruppen för coronaviruset. Det är de som riskerar att drabbas hårdast och bli allra sjukast av covid-19, har bland annat Folkälsomyndigheten slagit fast.

– Vi måste minska takten i spridningen och skydda de grupper som blir mest sjuka, äldre som är 80–85 år gamla, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog, vid en presskonferens tidigare.

– Det har visat sig över hela världen att de är värst drabbade. Just åldern är den allra viktigaste indikatorn på hur sjuk man blir, fortsatte han.

Även yngre intensivvårdas för corona i Sverige

Men nu kommer SVT med nya siffror, som de hämtat från intensivvårdsregistret. Där ser man av att många av de som intensivvårdas i Sverige till följd av coronaviruset är betydligt yngre än man tidigare trott.

Bland annat är hälften av alla coronasmittade som hittills fått intensivvård i Sverige under 65.

Liknande uppgifter har kommit från andra länder. Till exempel har 47 procent av de som intensivvårdats i USA varit under 65 år – och i Nederländerna har hälften varit under 50 år.

Så här ser åldersfördelningen ut bland de personer som intensivvårdats i Sverige, enligt SVT.

  • 9 patienter mellan 20 och 49 år
  • 20 patienter mellan 50 och 65 år
  • 20 mellan 66 och 79 år
  • 6 personer på 80 år eller mer

Det är alltså fler personer mellan 20 och 49 än personer över 80 som varit i behov av den här typen av vård. Dock är majoriteten av de som avlidit till följd av corona äldre.

Varför blir unga sjuka av corona?

Av de som intensivvårdas på sjukhus runt om i Sverige just nu tillhör 67 procent en riskgrupp. En av tre gör alltså inte det. Den yngsta patienten just nu är 26 år, uppger intensivvårdsregistret (siffror från 21/3).

Samtliga av de yngre på IVA som Anders Tegnell fått information om bär på andra underliggande sjukdomar, uppger Aftonbladet.

Trots det stora antalet svårt sjuka personer under 65  menar statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte går att dra några slutsatser från detta.

– På sikt kommer det definitivt inte vara hälften av intensivvårdspatienterna som är under 65 säger han, enligt SVT.

Han menar att det stora antalet unga smittade kan komma från de svenskar som blev sjuka efter resor till Italien, som sedan fört viruset vidare i sina umgängeskretsar.

Anestesiläkare Johnny Hillgren, ordförande för intensivvårdsregistret, menar också att det är för tidigt för att dra några slutsatser.

– Vi ser att både medelåldern och medianåldern är 62 år. Så vi har lite yngre patienter än det man sett till exempel i Italien, säger han.

Foto TT

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Mer innehåll från MåBra
Dela på: