HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Undersökning visar: SL:s bussar olagligt varma – enligt EU:s regler för djur

31 maj, 2018 
Stockholmsbussarna skulle anses vara för varma – i alla för för djur.
Bussarna i Stockholm hade inte klarat ett temperaturtest för djurtransporter enligt EU:s regler. Och trots värmeplågan i kollektivtrafiken har vissa bussar elementen på. Det är för dyrt att stänga av dem.
Annons

Vi vill ju inte klaga på det varma, soliga vädret, men…

36,7 grader varmt var det på en av bussarna som ingick i Aftonbladets test! Det finns inga regler för klimat på transporter för människor, som bussar och tåg, så för att jämföra med något tar tidningen EU:s regler för djurtransporter som exempel.

Mellan 5 och 30 grader får det vara i lastutrymmet, enligt EU-förordningen om djurtransporter. Det finns dock en acceptans för avvikelser om fem grader upp eller ner.

Läs också: Ny studie: Därför ska du inte sova med öppet fönster

Detta innebär att sex av tio bussar som är med i testet skulle underkännas som djurtransport i ett temperaturtest.

På djurtransporter ska det även finnas ventilation i form av reglerbara fläktar eller självdrag via öppningsbara fönster eller luckor. Men endast på tre av de tio bussturerna i testet tycker testpersonen att ventilationen märks av. Och trots öppna fönster och takluckor på andra turer är temperaturen i luften kvav.

Annons

Dyrt stänga av elementen

Under tre dagar testade Aftonbladet temperaturen på SL:s bussar i innerstan. Temperaturen ute under de första två dagarna var enligt SMHI 24 grader, och den tredje dagen 27 grader. Den varmaste temperaturen – 36,7 grader – uppmättes den tredje och varmaste dagen.

Varje gång åkte testaren under 20 minuter och på ungefär samma plats i bussen, i den bakre delen vid fönsterplast.

Läs också: Blir du på dåligt humör i värmen? Här är anledningen! 

På några av bussarna var elementen på, trots den kvävande värmen. När Aftonbladet frågat busschaufförerna varför får de svaret att de inte går att stänga av, för att göra det krävs service av bussarna – något som deras arbetsgivare anser vara för dyrt.

Källa: Aftonbladet   Foto: IBL

 

Symptom på värmeslag

Höga temperaturer i kombination med hög luftfuktighet kan leda till värmeslag – vilket kan vara livshotande. Extra känsliga är äldre och små barn.

Om du har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Här är några andra varningstecken på att du drabbats av värmeslag:

  • Huvudvärk.
  • Illamående och kräkningar.
  • Synstörningar.
  • Yrsel, irritation och förvirring.
  • Snabb puls.
  • Rödflammig, torr hud.

Källa: 1177 Vårdguiden

 

Annons